13:23 / 21.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Slovenija: Zamrznute marže za loživo ulje, ideja o energetskim vaučerima

Rast cijena

Rast cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kako bi amortizirala potencijalni udar skoka cijena tog energenta na potrošače, slovenska vlada je intervenirala zamrzavanjem marži, a razmišlja i o uvođenju energetskih vaučera koji bi pomogli siromašnijim domaćinstvima u zimskoj sezoni grijanja.

Vlada Janeza Janše na dopisnoj je sjednici donijela uredbu kojom je regulirala cijenu loživog ulja, odredivši maksimalnu cijenu marže od 6 euro centa za litru, te utvrdila metodologiju kojom će se cijene određivati svakih 14 dana, kako je to bilo i prije deregulacije provedene u 2016. godini.

Kako je u četvrtak na jednom skupu gospodarstvenika u Ljubljani kazao ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec, slovenska vlada sada razmišlja o tome kako na području energetike i sve većih cijena pomagati poduzećima, a razmišlja i o uvođenju energetskih certifikata za siromašnija domaćinstva.

Po njegovim riječima postoji zabrinutost da će rasti cijene centralnog grijanja, o čemu odlučuju lokalne zajednice odnosno općine, zbog čega se na vladi već raspravljalo o mogućnosti uvođenja energetskih certifikata za pomoć socijalno ugroženim domaćinstvima, što je rješenje koje je već prihvatila Francuska, kazao je Vrtovec.

Na taj bi se način moglo pomoći najranjivijim skupinama stanovništva te dati određeni iznos kroz sezonu grijanja pojedinim obiteljima, kazao je Vrtovec.

Dodao je da ga pitanje cijena grijanja brine više nego cijene električne energije, gdje ne očekuje velike probleme za male potrošače i domaćinstva, ali je problem s velikim potrošačima, kao što su željezara Jesenice i proizvođač aluminija Talum, kojima vlada sada odmah nastoji pomoći.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!