U Sloveniji bez COVID potvrde nema ni goriva

15.09.2021.

10:05

Autor: Hina/HRT

U Sloveniji bez COVID potvrda nema goriva

U Sloveniji bez COVID potvrda nema goriva

Foto: Robert Anic/Ilustracija / PIXSELL/Schuterstock

Prvi dan primjene pooštrenih protuepidemijskih mjera u Sloveniji u srijedu protječe uz ponešto negodovanja necijepljenih, no bez incidenata, a najviše nazadovoljstva je među vozačima koji bez COVID potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.Većina distributera, među njima i ljubljanski "Petrol", s najvećim brojem crpki i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio Covid-19, da je cijepljen ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.


Kako prenose slovenski mediji, na crpkama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije točno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.


Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u srijedu ujutro u Brežicama, gdje je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez Covid-potvrde ne može do goriva iz protesta zaključao vozilo na mjestu gdje je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk vozilo odvezao.


Vlada je na sam dan primjene novih pravila od obveznog PCT uvjeta izuzela vozače u međunarodnom transportu, pa oni do goriva i dalje mogu točiti bez većih ograničenja, osim što trebaju kod plaćanja u unutrašnjosti benzinskog servisa nositi masku.


Vladina odluka po kojoj je od danas u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prijevozom i niz drugih uobičajenih aktivnosti potrebno imati COVID potvrde povećala je interes građana za cijepljenje.


Kako javljaju slovenski mediji, pozivajući se na podatke s mjesta za cijepljenje protiv COVID-19, u utorak je cijepljeno oko 7 000 ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih tjedana.


Najviše ih se željelo cijepiti cjepivom Johnson&Johnson jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mjestima u Ljubljani interes za cijepljenje bio takav da su neke koji su došli morali naručiti za slijedeći dan.

Zaoštravanje mjera i uvođenje PCT uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani) za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prijevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.


Premijer Janez Janša izjavio je da su mjere pooštrene kako bi se izbjeglo ponovno "zatvaranje", te da alternative nije bilo.


Oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli COVID-19 još uvijek svoj zdravstveni status glede zaraze mogu dokazivati negativnim testom na koronavirus.


Vlada je međutim najavila da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji uvjeti zaoštravati, te će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su cijepljeni ili već bili zaraženi i stekli imunitet, a i u radnim sredinama necijepljeni će se morati testirati dva puta tjedno.


Zaoštravanje po kojemu bi bez ograničenja za rad i aktivnosti bili samo cijepljeni i oni koji su COVID-19 preboljeli (PC) uvelo bi se najprije za uzor drugima u državnu upravu, a sve s ciljem da se što prije cijepi većina stanovništva, osobito rizičnija skupina starijih od 50 godina.

U zadnja dva dana u Sloveniji je potvrđeno skoro 2.800 novih zaraza koronavirusom. U zadnja 24 sata bilo je 1.364 novozaraženih, na testu je svaki peti testirani bio pozitivan.


Od posljedica bolesti umrlo je još šest pacijenata, u COVID bolnicama se broj hospitaliziranih i dalje povećava, pa ih je sada 347, od čega 75 na intenzivnoj njezi, objavila je vlada, koja će o mogućim novim mjerama ponovo raspravljati u četvrtak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!