Slovenija: Zbog ekstremne suše obalnim općinama dodatnu vodu osigurava vojska

26.07.2022.

14:45

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zbog ekstremne suše obalnim općinama dodatnu vodu osigurava vojska

Zbog ekstremne suše obalnim općinama dodatnu vodu osigurava vojska

Foto: - / Shutterstock

Zbog ekstremne suše u priobalnom dijelu Slovenije tamošnjim općinama u opskrbi vodom od danas pomažu vojska i vatrogasci, a ne bude li obilnijih padalina spremni su na taj način osiguravati vodu sve do kraja kolovoza.

Uključene su četiri cisterne koje kamionima vojske prevoze vodu iz rijeke Unica do Rižanskog vodovoda koji pokriva područje slovenske obale i ondje se ona filtrira u pitku vodu.

Svaka cisterna ima zapremninu 10.000 litara.

- Predviđa se da će vojska i vatrogasci na taj način za ugroženo područje obale, gdje je potrošnja zbog nestašice vode već reducirana, dovoziti do 5 tisuća kubičnih metara na dan, kazao je za medije Darij Križman iz Rižanskog vodovoda.

- Vodu neće trebati prokuhavati jer je nakon postupka filtracije pitka i zdravstveno ispravna, rekao je Križman.

U tom je dijelu Slovenije zbog dugotrajne suše i ograničenih kapaciteta Rižanskog vodovoda već od ranije na snazi zabrana korištenja vode za natapanje i sve ostale ne nužne potrebe, a trenutačna potrošnja održava se na 30.000 kubičnih metara dnevno.

Interventnu mjeru za ublaženje nedostatka vode u tom dijelu Slovenije i korištenje vojnih sredstava krajem prošlog tjedna odobrila je vlada izdvojviši u tu svrhu 2,9 milijuna eura iz državnog proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!