Sloveniju brine porast dnevnih zaraza u Hrvatskoj

23.06.2020.

09:16

Autor: M.M./Hina

default error photo
Slovenija Hrvatsku i dalje smatra epidemiološki sigurnom državom, ali je njen ministar zdravstva upozorio da bi se to moglo promijeniti.
Hrvatska i dalje ostaje epidemiološki sigurna destinacija za Slovence, potvrdili su glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, te jedan od vodećih infektologa, pojašnjavajući da je situacija u obje zemlje slična.

- Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu     

Govoreći na izvanrednoj konferenciji za novinare o jučer zabilježenjih 13 novih slučajeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je i 6 slučajeva prijenosa zaraze iz inozemstva, Kacin je kazao da je izjava ministra zdravstva Tomaža Gantara o Hrvatskoj kao potencijalno epidemiološki opasnoj destinaciji za Slovence bila "nedovoljno promišljena" budući da je epidemiološka situacija u obje države slična.

Zbog te je izjave i Gantarovog upozorenja da bi se Hrvatska mogla naći na "crvenoj listi" država iz kojih je za ulazak u Sloveniju obvezna 14-dnevna karantena slovenska vlada zasuta upitima što je rezultiralo problemima s telefonskim linijama. To znači da bez obzira na povećanje broja novih slučajeva zadnjih dana u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, režim prelazaka granice ostaje isti kao do sada.

Od 13 novih zaraza potvrđenih u Sloveniji u zadnja 24 sata njih šest odnosi se na  "importirane", od čega tri iz BiH, a po jedan slučaj iz Srbije, Kosova i Hrvatske.

Kacin je kazao da je veliko povećanje zabilježeno u zadnja 24 sata  "kulminacija" onoga što se događalo u dane vikenda kad je broj testiranja, pa i broj novih potvrđenih slučajeva manji. Zato se treba nadati da će već idućih dana broj novih slučajeva biti znatno manji, kazao je Kacin.

Direktor Centra za zarazne bolesti nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Mario Fafangel upozorio je na konferenciji za novinare da je pandemija covida-19 u svijetu u punom zamahu, te da se trend smanjivanja potvrđenih novih dnevnih  zaraza sada zaustavlja i u Europi.

Po njegovoj se ocjeni u Europi ne može govoriti o novom valu epidemije covida-19 nego o o "manjim vrhovima" prvog vala. Situacija s covidom-19 u Sloveniji je i dalje vrlo dobra, novi slučajevi zaraze su pod nadzorom.

Epidemiološka slika u Sloveniji je vrlo dobra, a slično je i u Hrvatskoj koja se još uvijek nalazi na popisu epidemiološki sigurnih država, kazao je Fafangel, upozorivši da su na "crvenoj listi" država koje su u lošijoj situaciji, s mnogo novih dnevnih zaraza i dalje BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Sloveniju brine porast dnevnih zaraza u Hrvatskoj

Slovenija Hrvatsku i dalje smatra epidemiološki sigurnom državom, ali je njen ministar zdravstva upozorio da bi se to moglo promijeniti ako se u Hrvatskoj  nastavi trend novih zaraza iz zadnja dva dana.

- Brine me da se situacija u Hrvatskoj može pogoršati i da postane epidemiološki opasna država glede ponovnog širenja virusa u Sloveniji, kazao je ministar Tomaž Gantar u sinoćnjem razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

- Ako bi došlo do povećanja zaraza u Sloveniji i otkriveno da se radi o slučajevima unesenim iz Hrvatske, ona bi odmah bila stavljena na crvenu listu epidemiološki nesigurnih država, kazao je Gantar, upozorivši na slovenske turiste koji bi u tom slučaju nakon povratka morali u karantenu.

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) jučer je u priopćenju za javnost naveo da Hrvatska unatoč povećanju broja slučajeva zaraze zadnjih dana ostaje na listi epidemiološki sigurnih država. Za tu kategoriju država iz kojih je moguć ulaz putnika u Sloveniju bez karantene i potvrde o negativnom testu na koronavirus ne starijem od tri dana NIJZ upotrebljava stroge, ali transparentne kriterije koje Hrvatska ispunjava, navode u priopćenju.

Riječ je o tome da te države u sigurnoj epidemiološkoj zoni imaju manje od deset novih zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, te ukupno deset tisuća testova na milijun stanovnika.

Epidemiološka situacija u slovenskom okruženju i široj regiji bila je jedna od tema jučerašnjih razgovora slovenskog ministar vanjskih poslova Anžeta Logara i njegova austrijskog kolege Alexandera Schallenberga u Ljubljani.
Tom je prigodom  Schallenberg, kako prenose slovenski mediji upozorio da "ako jedna država Schengenskog prostora otvara svoje granice, time preuzima odgovornost i za sve ostale".

Logar i Schallenberg razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u EU-u, gospodarskim i političkim odnosima, manjinskim pitanjima, te problematici ilegalnih migracija, prenijeli su slovenski mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!