Sloveniju prekrio snijeg, a snažna bura puše u primorju

26.02.2023.

16:02

Autor: T.D./HRT/Hina

Snijeg u Sloveniji

Snijeg u Sloveniji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Snijeg je prekrio veći dio Slovenije, objavila je na društvenoj mreži Twitter meteorološka agencija Arso, upozorivši da bi tijekom dana, naročito u južnom dijelu države, moglo nastaviti malo sniježiti te da u slovenskom primorju puše snažna bura, koja će u narednim satima dodatno ojačati.

Prema podacima Arsa, na planinskom vrhu Kredarici u Julijskim Alpama palo je 24 centimetara novog snijega pa je snježni pokrivač sada visok 250 centimetara.

Obilno je sniježilo i u Kočevju na jugu Slovenije, gdje je palo 23 centimetra snijega.

Snijegom su prema podacima Arsa još prekrivene Rateče u Kranjskoj Gori s 14 centimetara, a deset centimetara je palo u mjesto Topol pri Medvodah iznad glavnog grada Ljubljane i u Črnomelju na jugoistoku Slovenije.

Dva centimetra novog snijega izmjereno je u glavnom gradu.

Padaline su ujutro oslabile i u većem dijelu Slovenije će prestati, no u južnom i jugozapadnom dijelu će povremeno padati snijeg.

Puhat će sjeverozapadnjak, pri čemu Arso upozorava na vremenske prilike prije svega na jugozapadu države.

- Od nedjelje ujutro do ponedjeljka ujutro će na izloženim mjestima najjači olujni udari biti do oko 120 kilometara na sat, stoji na internetskoj stranici agencije.

Prometno-informacijski centar za državne ceste zbog zimskih uvjeta upozorava na zabrane za teretni promet na cestama Col-Črni Vrh i kod graničnih prijelaza Babno Polje i Petrina. Zabrana na tim lokacijama odnosi se na prikolice i poluprikolice.

Cesta kroz prijevoj Vršič je otvorena samo za osobna vozila s lancima, koji su obavezni i na austrijskoj strani kod graničnog prijelaza Ljubelj.

Zbog srušenih stabala zatvorene su ceste Grgelj-Fara i Kot-Grelj.

Trenutno je bura najsnažnija u Vitovlju na zapadu Slovenije, gdje puše pri brzini od 93 kilometara na sat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!