16:39 / 09.11.2020.

Autor: P.F/Hina

Slovenska autocesta do prijelaza Rupa poslije 2030.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Riječ je o 38 km, odnosno odvojku kojim bi se jugozapadni dio Slovenije povezao na autocestu Ljubljana-Koper. Posredno je to i dugo očekivana poveznica Rijeke sa susjednom Slovenijom i najpovoljnija njena cestovna veza prema Trstu odnosno Italiji.
Autocesta kroz Sloveniju, koja koja bi značila i bolju transportnu vezu Rijeke sa susjednom državom, ali i s Italijom, počet će se graditi nakon 2030. godine i tek je treba uvrstiti u prostorni plan, a dosta je neslaganja i oko njenog trasiranja.

Gradnja autoceste između Postojne i Jelšana kod Ilirske Bistrice, odnosno graničnog prijelaza s Hrvatskom Jelšane/Rupa, za koju je vlada već naložila pripremu državnog prostornog plana počet će poslije 2030., objavili su slovenski mediji.

Konačni  rok za dovršenje plana je kraj 2027. pa se početak gradnje može očekivati nakon 2030., navelio je državno poduzeće za gradnju i održavanje autocesta DARS.

Riječ je o cesti dužine približno 38 kilometara, odnosno odvojku kojim bi se jugozapadni dio Slovenije povezao na autocestu Ljubljana-Koper, a posredno bi mogao biti i  dugo očekivana poveznica Rijeke sa susjednom Slovenijom i najpovoljnija njena cestovna veza prema Trstu, odnosno Italiji.

Vlada Janeza Janše nedavno je odredila prijedlog državnog prostornog plana za to područje, a planirana je trasa za područje općina Postojna, Pivka i Ilirska Bistrica, no tu se još mogu očekivati eventualne promjene zbog različitih lokalnih interesa i otkupa zemljišta jer trasa vodi blizu nrekih naselja, pa se na ponuđenu trasu očekuju brojne primjedbe,  prenose slovenski mediji.

Tek nakon što se sve to uskladi, na red će doći izrada prometne dokumentacije, otkup nekretnina i zemljiišta, ekološke dozvole, te raspisivanje javnog natječaja za gradnju, što znači da bi gradnja ceste mogla početi najranije tek nakon 2030., prenose mediji.

Ocjenjuje se da s financiranjem tog pravca neće biti problema, a računa se i na europska sredstava, a obzirom da je dionica uvrštena u prometnice važne za povezivanje u europskom  jadransko-jonskom prostoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!