Slovenska vlada ne očekuje nestašicu goriva zbog kvara OMV-ove rafinerije

08.06.2022.

09:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

OMV-ova rafinerija kod Beča

OMV-ova rafinerija kod Beča

Foto: AliveGK / Shutterstock

Slovenska vlada ne očekuje nestašicu naftnih derivata zbog kvara na drugoj najvećoj rafineriji austrijske kompanije OMV u Schwechatu kod Beča te je pozvala OMV da za svoje crpke u Sloveniji osigura alternativne nabavne pravce.

Slovenija nema rafineriju, pa tamošnji trgovci uvoze naftne derivate iz susjednih država. Do kvara u OMV-ovoj rafineriji došlo je proteklog petka i još nije otklonjen.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je u utorak da ne očekuje nestašice naftnih derivata na domaćim pumpama niti predviđa puštanje u promet količina iz državnih robnih rezervi koje se aktiviraju samo kad dolazi do većih poremećaja na međunarodnom tržištu, što sada nije slučaj jer se radi o "lokalnom" problemu jednog distributera.

Slovenska vlada pažljivo prati situaciju, dok je OMV potvrdio da nastoji za slovensko tržište osigurati potrebne količine derivata.

Radna skupina koju je formirala nova vlada Roberta Goloba počela je početkom ovog tjedna razgovore s vodećim distributerima, odnosno trgovcima naftnim derivatima, o tome kako ublažiti potencijalni rast cijena kako bi se zaštitili potrošači, a spominje se i mogućnost uvođenja tzv. energetskih bonova za socijalno najosjetljivije kategorije građana te za poljoprivrednike.

Prijašnja vlada Janeza Janše pred završetak svog mandata zamrznula je cijene naftnih derivata za razdoblje od tri mjeseca, pa bi sadašnje cijene trebale važiti su sredine kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!