Slovenska vlada odbila oporbeni prijedlog o testiranju dužnosnika na droge

23.06.2022.

23:59

Autor: Hina/HRT

Robert Golob

Robert Golob

Foto: Yves Herman / REUTERS

Slovenska vlada u četvrtak je objavila da ne podržava prijedlog zakona o obveznom testiranju na zabranjene droge visokih dužnosnika, s obrazloženjem da prijedlog previše zadire u prava pojedinaca te da je ustavno upitan.

Zakon po kojemu bi se najmanje jednom godišnje davanjem uzoraka krvi, kose ili mokraće na droge testirali članovi parlamenta, ministri i državni tajnici, te predsjednik države i vlade početkom mjeseca je u parlamentarnu proceduru podnijela oporbena Slovenska demokratska stranka SDS bivšeg premijera Janeza Janše.


U obrazloženju je rekla da zbog važnosti rada spomenutih javnih dužnosnika i sve većeg i korištenja droga u populaciji postaje javni interes znati jesu li među konzumentima droga i istaknuti političari ili ne.


Prema tom prijedlogu, oni dužnosnici koji će se u nekom trenutku testirati odabirali bi se ždrijebom, testiranje bi se obavljalo najkasnije u roku 48 sati nakon ždrijebanja, a za one koji bi odbili testiranje računalo bi se da su na testu bili pozitivni.


Vlada novog premijera Roberta Goloba u četvrtak je na svojoj sjednici zaključila da bi takav način testiranja na droge bio ustavno sporan, osobito u slučajevima da pojedinac ne pristaje na testiranje.


Osim toga, vlada je ocijenila da se na taj način ne bi riješila cjelovita problematika svih psihoaktivnih tvari koje mogu utjecati na savjesno, nepristrano i kvalitetno obavljanje zadaća državnih dužnosnika, objavio je u četvrtak vladin ured za komunikacije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!