15:15 / 04.11.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Slovenska vlada odluku o mogućim novim mjerama odgodila za petak

Ljubljana

Ljubljana

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Slovenska vlada će o teškoj epidemiološkoj situaciji i mogućim mjerama odlučivati u petak na posebnoj sjednici, izjavio je glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Premda se nakon rekordno zabilježene zaraze odluka o pooštravanju mjera očekivala na današnjoj redovnoj sjednici, Jelko Kacin je izjavio da će posebna zatvorena sjednica na tu temu biti održana u petak na Brdu kod Kranja.

Raspravljat će se o ocjeni sadašnjeg stanja, očekivanju u idućim danima, te mjerama koje je potrebno primijeniti u najkraćem roku, kazao je novinarima nakon sjednice vlade.

Dodao je kako vlada očekuje da će se trenutnoj situaciji prilagoditi i primarno zdravstvo, te omogućiti i organizirati cijepljenje protiv COVID-19 u jutarnjim i popodnevnim satima idućih dana, uključujući subotu i nedjelju. Za visok broj novozaraženih zadnjih dana odgovorni su oni koji se odbijaju cijepiti, rekao je.

Zadnjih dana broj zaraza u Sloveniji eksponencijalno raste, a u zadnja 24 sata je broj potvrđenih infekcija iznosio rekordnih 4511 slučajeva, dok se broj hospitaliziranih popeo na 735 oboljelih, s ocjenama da bi se taj trend mogao nastaviti do kraja mjeseca.

Četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva na sto tisuća stanovnika iznosi 1518, pa Slovenija ostaje u europskoj "tamnocrvenoj" zoni, a broj aktivnih slučajeva premašio je 32.000.

Vlada Janeza Janše ovih je dana zanijekala da planira "potpuni lockdown", ali je potvrdila da je situacija vrlo ozbiljna i da će zaoštriti mjera kako bi se rast epidemije ograničio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!