14:07 / 22.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Slovenska vlada predlaže da tržište rada za Hrvate ostane zatvoreno još dvije godine

-

-

Foto: - / -

Slovenska gospodarska komora, ocijenila je da bi to bio pogrešan potez i "autogol" za Sloveniju, odnosno njezino gospodarstvo.
Slovenska tehnička vlada predložila je zakon prema kojemu bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske državljane ostalo zatvoreno još dvije godine. Gospodarstvenici smatraju da bi ta mjera bila kontraproduktivna.

Vlada Mire Cerara u kratkom je priopćenju navela kako je cilj predloženog zakona da se to pitanje uskladi sa stanjem na tržištu rada u Sloveniji, te tako osigura njegova stabilnost u iduće dvije godine.

O odluci hoće li slovensko tržište rada za hrvatske državljane ostati zatvoreno punih pet godina nakon ulaska Hrvatske u EU Slovenija mora obavijestiti Europsku komisiju do kraja lipnja, prenose slovenski mediji, no prijedlog vlade izazvao je kontroverze, a bilo je drukčijih prijedloga i u samoj vladi, navode neki slovenski mediji.

Priopćenjem se oglasila Slovenska gospodarska komora, ocijenivši da bi to bio pogrešan potez i autogol za Sloveniju, odnosno njezino gospodarstvo, te pozvala vladu da prijedlog zakona povuče iz postupka, a zastupnike ako dođe do glasovanja da ga ne podrže.

Bude li takav zakonski prijedlog prihvaćen, on će dvije iduće godine zapravo dodatno destabilizirati slovensko tržište rada jer ćemo i dalje sve više ovisiti o zapošljavanju stranih državljana ako želimo sačuvati sadašnji razvojni zamah, naveli su u slovenskoj gospodarskoj komori, ocijenivši da je prijedlog vlade sporan i štetan.

Neki mediji navode da je protiv produžavanja ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada bila ministrica za rad i obitelj Anja Kopač Mrak iz kvote socijalnih demokrata (SD).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!