21:03 / 16.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Slovenska vlada za 30 dana produžila stanje epidemije

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Na snagu su ovaj tjedan stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih.
Slovenska vlada je za još 30 dana produžila stanje epidemije u kojem se mogu donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je u ponedjeljak vlada u Ljubljani.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ EU čeka isporuku prvih doza cjepiva
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Sve o koronavirusu

Prvom odlukom o proglašenju epidemije koja je donesena 19. listopada bila je određena jedna vrsta izvanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec dana, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa.

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u listopadu u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih zaraza, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije unatoč rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo.

Zadnjih tjedana znalo je biti i preko dvije tisuće novozaraženih dnevno, broj umrlih povećao se na 831, a u bolnicama je skoro 1300 oboljelih, što stvara probleme u funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem listopada uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan općinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ovaj tjedan stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju fatalnim ishodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!