12:48 / 07.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Slovenski čelnici osudili upad u američki Kongres

Foto: arhivska fotografija, Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: arhivska fotografija, Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Slovenije Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su nasilne prosvjede i upad pristaša predsjednika Trumpa u zgradu američkog Kongresa.
Nasilne prosvjede i upad pristaša predsjednika Trumpa u zgradu američkog Kongresa osudili su predsjednik Slovenije Borut Pahor i premijer Janez Janša koji je, po ocjeni analitičara, inače blizak političkoj filozofiji američkog predsjednika u odlasku.

➡️ Kongres potvrdio Bidenovu pobjedu
➡️ Trump priznao da mu je mandat završen i obećao urednu tranziciju
➡️ "Državni udar ludila": Svjetski mediji osuđuju događaje u Washingtonu

- Osuđujem napad na simbol američke demokracije, osuđujem svako nasilje, napisao je na Twitteru Pahor i dodao da političari moraju biti svjesni posljedica svojih postupaka i zato trebaju poticati toleranciju, a ne mržnju.

- Vjerujem u demokraciju i čvrstinu njezinih institucija, uključujući izbore koji su temelj demokracije, napisao je.

Slovenski predsjednik vjeruje u snagu i vitalnost američke demokracije i predviđa da će ona prevladati i sadašnje izazove te je u objavi dodao da će se tranzicija vlasti i predaja predsjedničkih dužnosti Joeu Bidenu provesti  mirno.

Događaje u Washingtonu na Twitteru je komentirao i Janša i u objavi na engleskom jeziku osudio je nasilne prosvjede.

- Svi bi morali biti zabrinuti nasiljem u Washingtonu. Nadamo se da je američka demokracija čvrsta i jako ukorijenjena, te da će prevladati ovu krizu, napisao je Janša.

- Pravo na mirne prosvjede pretpostavka je demokracije, ali  nasilje i prijetnje smrću - bilo da dolaze s lijeve ili desne strane - uvijek su pogrešni, naveo je slovenski premijer.

Janša je u vrijeme američkih izbora bio jedan od rijetkih političara u svijetu koji je javno podržao Trumpov reizbor te je dan nakon izbora preuranjeno i pogrešno najavio njihov ishod što se činilo kao da je zapravo već čestitao Trumpu.

No, i prije toga u jednoj javnoj objavio učinio je rijedak politički gaf ocijenivši da bi Biden bio "slab" predsjednik svjetske velesile u trenutku kad zbog izazova u međunarodnoj politici svijet traži "jakog" predsjednika SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!