Slovenski liječnici predlažu: na bolovanje do tri dana bez posjeta liječniku

17.06.2022.

14:38

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Za odobrenje kraćeg izostanka s rada iz zdravstvenih razloga zaposleni u Sloveniji nisu trebali liječniku u najakutnijim fazama pandemije i opterećenosti zdravstvenog sustava, a liječnici predlažu da se ta mjera ponovo uvede.

U prijedlogu vladi slovenska liječnička komora navela je da bi mogućnost opravdane odsutnosti s posla do tri dana bez posjeta osobnom liječniku trajno rasteretilo medicinsko osoblje, te da pisanje liječničkih potvrda za takva bolovanja predstavlja "birokratsko opterećenje" i nepotreban gubitak dragocjenog vremena koje bi liječnik inače mogao posveti svojim pacijentima.


Kao argument za takav stav, liječnici navode da po njihovu iskustvu relativno malo zaposlenih koristi kratkotrajna bolovanja i da se obično radi o blagim zdravstvenim teškoćama koje nestanu kroz koji dan, pa pacijentov dolazak u ambulantu nije potreban.


U slučaju da vlada prijedlog prihvati, trebalo bi - kako navode - prije njegova uvođenja u praksu o svemu dobro informirati poslodavce i zaposlene, odnosno pacijente.


Liječnici također predlažu da se neki administrativni poslovi u ambulantama kojima su sada opterećeni liječnici prebace na medicinske sestre, a reguliranje dugotrajnih bolovanja na zavode za zdravstveno osiguranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!