Slovenski liječnici: zbog širenja omikrona možda i obvezno cijepljenje

30.12.2021.

19:37

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Sloveniji zbog omikrona možda i obvezno cijepljenje

U Sloveniji zbog omikrona možda i obvezno cijepljenje

Foto: kcube - Kaan Baytur / SHUTTERSTOCK

Liječnici u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omikron varijante koronavirusa stanje u bolnicama uskoro moglo postati alarmantno, te se zauzimaju za uvođenje obveznog cijepljenja protiv COVID-19.


Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama su u četvrtak bila 574 COVID pacijenta, dva više nego u srijedu, no epidemiolozi očekuju da će do većeg porasta hospitalizacija doći kroz tjedan ili dva i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna.

Vlada se još nije odlučila za uvođenje novih mjera premda se zadnjih dana ponovo primjećuje rast epidemije i porast dnevnih zaraza.

Premijer Janez Janša upozorio je da će najvjerojatnije uskoro trebati uvesti nove restrikcije i ograničiti neke slobode, premda nije specificirao na što bi se one odnosile, ali je dodao da se neće uvoditi ništa što se u nekim europskim zemljama već ne primjenjuje.

Epidemiolozi iz vladinog stručnog savjeta za COVID-19 još nisu predložili obvezno cijepljenje, ali su neslužbeno u više navrata navodili kako bi ono bilo potrebno, posebno za ranjive skupine i za one starije od 50 godina kod kojih procijepljenost još nije zadovoljavajuća.

Zbog zaraze omikron varijantom i karantene onima koji su sa zaraženima bili u kontaktu može se dogoditi da kroz četiri tjedna za rad bude sposobna samo polovica ljudi, ne samo među liječnicima i medicinskim sestrama u zdravstvu, nego i u drugim djelatnostima, upozorila je Tatjana Lejko Zupanc, direktorica ljubljanske Infekcijske klinike.

Uz trenutni tempo širenja omikron varijante mnogi će ostati kod kuće i lockdown bi mogao u tom slučaju spontano uslijediti, dodala je.

Kako navode, do sada je sekvencioniranjem u Sloveniji potvrđeno 348 uzoraka kao omikron varijanta, a treba sekvencionirati još skoro 1200 uzoraka koji su izdvojeni s velikom sumnjom da se radi o zarazi omikronom.

Među onima koji su testirani u srijedu već je oko 40%  zaraženo omikron varijantom, kazala je Lejko Zupanc. Iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) poručili su da idućih dana očekuju da će se broj zaraza novom zaraznijom varijantom dodatno povećavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!