18:13 / 01.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Slovenski ministar gospodarstva zbog privođenja ne namjerava dati ostavku

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počivalšek je glavni koalicijski partner premijera čija bi vlada bez glasova Počivalšekove Stranke modernog centra (SMC) ostala bez parlamentarne većine.
Slovenski ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da ne razmišlja o ostavci zbog kriminalističke istrage u kojoj se sumnjiči za nanošenje štete proračunu u vrijeme borbe protiv epidemije Covida-19, te da ima punu potporu premijera Janeza Janše.

Počivalšek je glavni koalicijski partner premijera čija bi vlada bez glasova Počivalšekove Stranke modernog centra (SMC) ostala bez parlamentarne većine.

Policija ga je jučer privela zbog kriminalističke istrage oko nabave medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, osobito respiratora vrijednih 8 milijuna eura, za čiju je nabavu Počivalšek intervenirao, pogodujući navodno poduzeću koje za to nije imalo uvjeta i to prije nego li je ono osiguralo bankovno jamstvo. Pušten je u kasnim večernjim satima nakon što je policija cijeli dan pregledavala njegovu kuću i izvršila pretres u njegovu uredu u Ljubljani.

Počivalšek je danas na konferenciji za novinare kazao da je tijekom istrage surađivao s policijom, predložio im dokaze u svoju korist, te kako se nada da će istražni organi svoj posao obaviti korektno, konstruktivno i brzo.

Dodao je da ga spomenuta istraga nije iznenadila i da je shvaća kao posljedicu svih dosadašnjih "pritisaka, političkih manevara i insinuacija" koji su se sve do sada pojavljivali u javnosti, te da ne žali zbog teških odluka koje je trebalo donositi na početku epidemije, kad opreme za bolnice i građane nije bilo, pa je trebalo djelovati brzo i učinkovito.

Zbog istrage protiv Počivalšeka jučer je ostavku dao ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, pripisavši taj slučaj političkoj pristranosti dijelova policije, sudstva i tužiteljstva koji za otvaranje postupaka koriste "političke" kriterije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!