Slovenski ministar poljoprivrede dao ostavku uoči izbora zbog afere

20.04.2022.

11:14

Autor: Hina/HRT

Ljubljana

Ljubljana

Foto: hbpro / Shutterstock

Slovenski ministar poljoprivrede Jože Podgoršek u srijedu je podnio ostavku zbog afere oko neplaćanja jednog hotelskog računa.

Prema medijskim napisima, Podgoršek je u siječnju ove godine u jednom hotelu u Bohinju napravio račun od 800 eura, a nije ga podmirio nakon odlaska nego je to navodno kasnije umjesto njega napravio poljoprivredni kombinat s kojim je ministarstvo poljoprivrede u sporu oko vlasništva poljoprivrednog zemljišta.

Mediji navode kako se radilo o slučaju sukobainteresa, odnosno korupciji, jer je hotel koji je izdao račun u vrijeme kad je ministar u njemu boravio bio u vlasništvu osobe povezane sa spomenutim poljoprivrednim kombinatom.

U izjavi za javnost Podgoršek je u srijedu kazao da je dao ostavku, ali je sugerirao da to čini kako afera ne bi naškodila vladi premijera Janeza Janše pred izbore u nedjelju 24. travnja, dok se osobno ne osjeća krivim.

Ostavku dajem isključivo zbog prekasno plaćanog računa i to je činjenica zbog koje mi je žao, napisao je Podgoršek u objavi na Facebooku, žaleći se da su ga mediji ocrnili.

Također je rekao da se radilo o pokušaju iznude za koji je optužio neke u poljoprivrednom lobiju kojemu se suprotstavljao, pa je to prijavio i policiji.

Podgoršek je u Janšinu vladu ušao kao član umirovljeničke stranke DESUS, a nakon njenog izlaska iz vlade približio se demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) koja ga je kao svog kandidata kandidirala i na izborima. Stranka je njegovu ostavku ocijenila moralnim i odgovornim činom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!