Slovenski ministar: Škole će biti zadnje koje će se zatvarati

17:04 / 13.01.2022.

Autor: P.F./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Unatoč velikom broju zaraza u školama, Slovenija zasad neće uvoditi online nastavu za sve, rekao je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

- O mogućem zatvaranju škola zasad ne razmišljamo. Ako u budućnosti bude lockdowna, škole će biti zadnje koje će se zatvarati, rekao je Poklukar u izjavi za novinare, tijekom obilaska punktova za cijepljenje na kojima se od danas do subote provodi nova, trodnevna akcija masovnog cijepljenja, od 8 do 20 sati.

Cijepljenje Pfizer-BioNTehovim cjepivom i Modernom obavlja se bez naručivanja, na redovnim punktovima, u COVID bolnicama i putem mobilnih ekipa na terenu. Najviše je onih koji dolaze po treću, booster dozu, manje je onih koji dolaze po drugu dozu, dok je interes za cijepljenje prvom dozom vrlo mali, javljaju mediji.

Poklukar je iznio procjene o zatvaranju obrazovnog sustava u školama komentirajući najnovije podatke po kojima je zbog širenja omikron-varijante među mladima u karanteni sada većviše od 24.000 osnovaca i gotovo 15.000 polaznika srednjih škola, dok je ukupno 370 škola do sada već moralo prijeći na nastavu na daljinu.

Ravnateljica jedne srednje škole u Ljubljani izjavila je u vezi s tom situacijom da se stanje "približava kaosu" jer se djeca zbog zaraze ili kontakata šalju u karantenu, a isto tako i učitelji, ako su u učionici u kojoj ima zaraženih bili najmanje 15 minuta.

Poklukar je u četvrtak najavio da će se uskoro odrediti novi protokol za škole, s novim odredbama tko je sve izuzet od karantene, koja će se ponovo skratiti sa sadašnjih sedam na pet dana, a predviđaju se i nova pravila u vezi s testiranjem.

Promjene bi mogle slijediti idući tjedan, a radikalne izmjene važećih mjera nisu predviđene, javljaju slovenski mediji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!