09:56 / 13.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Slovenski ministar vanjskih poslova najavio sastanak o IGP-ovima u Jadranu

Foto: Li Muzi/XinHua/PIXSELL

Foto: Li Muzi/XinHua/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova kaže da će se na trilateralnom susretu šefova diplomacije Slovenije, Hrvatske i Italije iduće subote u Veneciji razgovarati o "otvorenim dilemama" vezanim uz namjere Italije i Hrvatske da proglase svoje isključive gospodarske pojase u Jadranu.
Slovenski ministar vanjskih poslova Andrej Logar kazao je u nedjelju da će se na trilateralnom susretu šefova diplomacije Slovenije, Hrvatske i Italije iduće subote u Veneciji razgovarati o "otvorenim dilemama" vezanim uz namjere Italije i Hrvatske da proglase svoje isključive gospodarske pojase u Jadranu. Na tom sastanku koji je već najavila slovenska vlada moći će se razgovarati "o svim dilemama koje su povezane s najavljenim proglašavanjem ekonomske zone u Jadranu", kazao je u razgovoru za privatnu televizijsku postaju "Nova24TV" čiji je osnivač Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša, a čiji je član i Logar.

Logar je ocjenu o sastanku ministar vanjskih poslova triju država dao u okviru šireg razgovora o djelovanju sadašnje vlade i političkim prilikama u Sloveniji. Naveo je da većina glavnih medija koji su i nenaklonjeni vladi Janeza Janše sve što vlada napravi prikazuje u izrazito negativnom svjetlu, pa se stvari koje iznose čine kao svijet nakon prvog razvijanja filma u fotografskom laboratoriju gdje je "crno bijelo, a bijelo crno".

Tako je, ustvrdio je Logar, i s medijskim prikazivanjem poteza slovenske vlade na vanjskopolitičkom planu iako je njen uspjeh potvrđen ne samo u Bruxellesu, naporima predsjednika vlade da se postigne kompromisno rješenje nakon mađarsko-poljskog blokiranja europskog srednjoročnog proračuna i fonda sredstava za oporavak nakon koronakrize, nego i posjetom ministra vanjskih poslova Washingtonu i Rimu.

Logar je rekao da do trilateralnog sastanka, koji će se 19. ovog mjeseca održati u Veneciji, ne došlo da on to nije zagovarao prilikom nedavnog razgovora s talijanskim šefom diplomacije Luigijem di Maiom, te da je vlada postigla uspjehe i na drugim područjima vanjske politike.

Janša potvrdio konzultacije o zaštiti Jadrana s Hrvatskom i Italijom

Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je da je da je u subotu o namjeri Hrvatske i Italije da proglase svoje gospodarske zone u Jadranskom moru razgovarao sa predsjednicima hrvatske i talijanske vlade.

O planovima obiju susjednih država premijer Janša razgovarao je u subotu i s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom i hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, objavila je na Twitteru slovenska vlada, prenose u nedjelju slovenski mediji, navodeći da će se 19. ovoga mjeseca u Veneciji na tu temu  sastati ministri vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske.

Janša je u na svom Twitter računu naveo da je s Plenkovićem i Conteom razgovarao o proglašenju zaštitnih zona u Jadranu u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, te o zaključcima u petak završenog summita Europske unije.Hrvatska je na korak do proglašavanja isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu. Objavio je to premijer Plenković u subotu na Twitteru. Dodao je da su Slovenija i Italija upoznate s tom odlukom.

"Obavio sam konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu. Vlada RH će izvješće o procesu konzultacija i prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa usvojiti u ponedjeljak", napisao je premijer na Twitteru.

Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!