Slovenski parlament konstitutivnu sjednicu počeo minutom šutnje

13.05.2022.

13:26

Autor: I.Z./HRT/Hina

Slovenski parlament konstitutivnu sjednicu počeo minutom šutnje

Slovenski parlament konstitutivnu sjednicu počeo minutom šutnje

Foto: - / Shutterstock

U Ljubljani je u tijeku konstitutivna sjednica novoga saziva parlamenta, na kojoj će se potvrditi mandati novih zastupnika i zastupnica Državnog zbora, temeljem izbora održanih 24. travnja.

Na početku sjednice zastupnici su na poziv predsjednika države Boruta Pahora minutom šutnje izrazili poštovanje i sućut žrtvama jučerašnje nesreće u kemijskoj tvornici Melanin u Kočevju.

U svom je obraćanju devetom sazivu Državnog zbora od stjecanja državne samostalnosti Pahor rekao da zahvaljuje odlazećem premijeru Janezu Janši i njegovoj vladi s kojom je dobro surađivao za njezin rad u zahtjevnim okolnostima u kojima je djelovala, zaželio dobar rad novoizabranim zastupnicima te da buduća vlada koju će formirati Robert Golob što prije počne djelovati.

Pahor je kazao da su političke i druge razlike u Sloveniji "naše bogatstvo ako se tim razlikama pravilno postupa", te ako ih izabrani predstavnici naroda u svom djelovanju upotrebljavaju na pravi način i "međusobno se poštuju i usklađuju".

S obzirom na to da je Robert Golob na izborima 24. travnja sa svojom strankom Pokret Sloboda dobio uvjerljivu relativnu većinu u 90-članom parlamentu u kojemu je 41 zastupnik, te dogovorio koalicijsku suradnju sa Socijalnim demokratima (SD) i Ljevicom (L), Pahor je rekao da on kao predsjednik države neće odugovlačiti s predviđenim rokovima koje mu pružaju ovlasti nego da će mandatara za sastav nove vlade u parlament nakon formalne konzultacije sa strankama uputiti već u ponedjeljak 23. svibnja.

To znači da bi nova koalicijska vlada koju namjerava sastaviti Golob mogla biti najprije potvrđena u parlamentu, a onda i početi djelovati već u prvoj polovini idućeg mjeseca.

Zastupnici će na današnjem konstitutivnom zasjedanju izabrati predsjednika, odnosno predsjednicu parlamenta, te tri potpredsjednika, i početi postupak oblikovanja radnih tijela.

Za predsjednicu parlamenta stranka Pokret Sloboda predložila je svoju članicu i novoizabranu zastupnicu Uršku Klakočar Zupančič, čime će u Sloveniji prvi put to mjesto zauzeti jedna žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!