08:02 / 27.01.2022.

Autor: Hina/I.B.

Slovenski parlament odbio referendum o nabavi oklopnih transportera Boxer

Referendum

Referendum

Foto: Fabian Sommer / Pixsell

Slovenski parlament odbacio je prijedlog o održavanju savjetodavnog referenduma o odluci vlade da se u sklopu modernizacije vojske ide u nabavu 45 oklopnih transportnih vozila Boxer.

Prijedlog oporbene stranke Ljevica (L) da se ratifikacija preliminarnog sporazuma o nabavi suvremenih modularnih transportnih vozila 8X8 njemačke proizvodnje odgodi i veže uz rezultat predloženog referenduma nije uspio. Za raspisivanje takvog referenduma kasno u srijedu glasovalo je samo osam zastupnika stranke Ljevica, 42 zastupnika je bilo protiv, a 27 ih se suzdržalo.

Preliminarni sporazum o nabavi transportnih vozila Slovenije je lani sklopila s organizacijom OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation) u čijem programu zajedničkog naoružavanja od ranije već sudjeluju Italija, Francuska, Njemačka, Litva i druge članice EU-a.

Veći broj vozila Boxer za svoje oružane snage naručila je i Velika Britanija, u poslu vrijednom 2,8 milijarde funti, a prve isporuke očekuje iduće godine. Računa se da bi cijena za 45 vozila tipa Boxer za slovensku vojsku bila oko 400 milijuna eura, što je ovisno od dodatne opreme i naoružanja, a treba biti definirano kad se ugovor o kupnji vozila i potpiše, prenose slovenski mediji.

Vozila Boxer proizvode se u Njemačkoj, a većinski dioničar u tom vojnom programu naoružavanja europskih vojski je tvrtka Rheinmetal Mann.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!