11:12 / 15.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Slovenski parlament odlučuje o povjerenju vladi

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

Foto: - / Pixabay

Slovenski parlament danas odlučuje o prijedlogu oporbe da se koalicijskoj vladi Janeza Janše izrekne nepovjerenje, a na mjesto mandatara za sastavljanje nove imenuje Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Izvanredna sjednica počela je u 10 sati, prijavljeno je 11 sati rasprave, nakon toga je tajno glasovanje. Rezultati glasovanja, prema riječima predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, mogu se očekivati kasno navečer.

Da bi uspio prijedlog oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) o izricanju "konstruktivnog nepovjerenja" sadašnjoj vladi i premijeru te imenovanju Erjavca kao njezina kandidata za sastavljanje nove vlade, na tajnom bi glasovanju za to trebalo biti najmanje 46 zastupnika, više od polovine od 90, koliko ih ima slovenski državni zbor.

Zastupnicima će se tijekom sjednice obratiti premijer Janez Janša i njegov izazivač Karl Erjavec.

Janša je posljednjih dana više puta izrazio uvjerenje kako inicijativa oporbe da smijeni sadašnju vladu neće uspjeti, odnosno da od nje "neće biti ništa", te ju je ocijenio destruktivnim političkim potezom s obzirom na epidemiju i pripreme Slovenije za preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije polovinom godine.

Erjavca za mandatara, uz njegove zastupnike, predlažu još Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijalni demokrati (SD), Ljevica (L) te Stranka Alenke Bratušek (SAB), koji zajedno imaju 39 zastupničkih glasova, ali vjeruju da bi smjenu vlade mogli na tajnom glasovanju podržati i neki nezadovoljni zastupnici iz Janšine koalicije.

Sadašnju vladu, a posebno Janšu i njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS), oporba optužuje za narušavanje ustavnih načela, loše upravljenje epidemijom COVID-a. Zamjeraju im i navodni autoritarni stil vladanja, a tvrde da je vlada koju vodi Janša pogrešnim potezima na planu vanjske politike udaljila državu od središnjeg dijela Europske unije i načela parlamentarne demokracije. Također im se zamjera ugrožavanje slobode medija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!