Slovenski parlament u srijedu glasuje o novom mandataru Robertu Golobu

25.05.2022.

07:27

Autor: M.Š./Hina/HRT

Robert Golob

Robert Golob

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Slovenski parlament u srijedu će glasovati o prijedlogu da se za za mandatara za sastav nove vlade imenuje Robert Golob, što je prvi korak u formiranju nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora održanih 24. travnja.

Golob je u utorak potpisao već ranije usklađeni koalicijski ugovor svoje stranke Pokret Sloboda sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Ljevicom (L) Luke Meseca, te izjavio kako vjeruje da će predviđeni postupci za formiranje i početak djelovanja nove vlade biti završeni već u idućem tjednu.

Kako je Golob kazao nakon potpisa koalicijskog ugovora, o njemu su se brzo uskladili o ciljevima, ali će s obzirom na brzu promjenu okolnosti u budućnosti biti potrebno da se uvijek iznova provjerava i prilagođava.

- No, znamo gdje smo i kuda želimo doći, reagirat ćemo s obzirom na okolnosti", kazao je budući premijer, a kao prve prioritete nove vlade naveo je mjere vezane uz poskupljenje energetike i hrane, te mjere u zdravstvu s obzirom na mogući novi val epidemije COVID na jesen.

Očekuje se da će Golob na sjednici parlamenta o programu djelovanja buduće vlade reći nešto više. Nova koalicija računa da bi za ispunjenje svih ciljeva iz njihova ugovora bila potrebna dva mandata.

Predsjednik Ljevice (L) Mesec izjavio je nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma da je zadnje desetljeće i pol za Sloveniju bilo razdoblje "izgubljenih prilika" i vrijeme kad se ulazilo iz krize u krizu koje vlade nisu uspijevale riješiti.

- Ciljevi iz našeg koalicijskog ugovora su za dva mandata, kako bismo ljudima do 2030. godine organizirali državu kakvu zaslužuju, rekao je Mesec.

U novoj vladi mjesto ministrice vanjskih poslova zauzet će Tanja Fajon koja će biti i jedna od potpredsjednica vlade, a ističe da će Sloveniju nova vlada vratiti u političku orbitu središnjih država u Europskoj uniji odakle ju je prema "liberalnim demokracijama" odveo odlazeći premijer Janez Janša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!