14:29 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenski radnici migranti u Austriju samo s negativnim testom

Obrada testova na koronavirus

Obrada testova na koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Slovenski državljani koji rade u Austriji, putujući svaki dan na posao, morat će od idućeg tjedna na granici pokazati negativan test na koronavirus.

Austrijska vlada jučer je donijela uredbu temeljem koje je prelazak granice za prekogranične radnike migrante moguć samo s negativnim antigenski brzim testom ili PCR testom koji ne smije biti stariji od sedam dana, objavio je Sindikat radnika migranata Slovenije, koji brine za interese te skupine zaposlenih. Uredba stupa na snagu iduće srijede.

Pretpostavlja se da u Austriji radi 25 do 30 tisuća Slovenaca iz pograničnih krajeva, koji se svaki dan voze u susjednu državu, a nakon posla vraćaju u Sloveniju.

Prema informaciji sindikata radnika migranata, negativan test za ulazak u Austriju vrijedit će tjedan dana, a osim toga svaki tjedan će se morati ponovo registrirati na posebnom web portalu. Trošak testiranja pada na zaposlene, no postoji i inicijativa prema vladi da se organizira besplatno testiranje u Sloveniji, što bi za radnike migrante bilo povoljnije, a mogli bi se testirati i nedjeljom.

Austrijska vlada spomenutu je uredbu donijela u okviru novih restriktivnih mjera radi obuzdavanja epidemije Covida-19. Uz to, odlučila je zadržati pojačanu kontrolu na granici sa Slovenijom i Mađarskom, te je proširiti na granicama sa Slovačkom i Češkom, javljaju slovenski mediji.

U Austriji su povećane i novčane kazne zbog kršenja pravila o obveznom nošenju zaštitnih maski i održavanju fizičke distance sa dosadašnjih 25 ili 50 eura. Kazna za to iznosit će 90 eura jedinstveno za svaki prekršaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!