Slovenski ribari i oporba protiv privremenog ribolovnog dogovora

31.03.2022.

17:15

Autor: I.Z./HRT/Hina

Slovenski ribari i oporba protiv privremenog ribolovnog dogovora

Slovenski ribari i oporba protiv privremenog ribolovnog dogovora

Foto: - / Shutterstock

Slovenski ribari protive se privremenom rješenju o uspostavi zajedničkog ribolovnog pojasa u Savudrijskoj vali, a tome nije naklonjena ni slovenska oporba koja kaže da bi i sadašnja vlada Janeza Janše trebala inzistirati na provedbi arbitražnog rješenja o granici, osobito kad je riječ o razgraničenju na moru.

Janša i hrvatski premijer Andrej Plenković rekli su nakon susreta u Zagrebu u ponedjeljak da će Hrvatska i Slovenija u kratkom vremenu pronaći rješenje za ribolovni režim na granici dviju država.

Hrvatski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se na razini ministara vanjskih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obaju zemalja dok se ne smisli trajno i konačno rješenje.

Reakcije u Piranu i Ljubljani izazvala je vijest "Večernjeg lista" da su premijeri Janša i Plenković na svom sastanku u Zagrebu razgovarali o privremenom rješenju po kojemu bi se uspostavilo područje zajedničkog ribolova u kojem bi smjeli raditi i slovenski i hrvatski ribari, pri čemu bi se poništile kazne koje su zbog prelaska još nedefinirane granice na moru dosad dobivali od hrvatskih i slovenskih ribarskih inspektora.

Riječ je o planu koji su diplomacije dviju država "u tišini" pripremale više mjeseci, u skladu s toplijim ozračjem između Ljubljane i Zagreba do kojega je došlo nakon dolaska na vlast Janšine koalicije prije dvije godine, dok oporba smatra da Slovenija treba inzistirati na provođenju arbitražne presude u cijelosti, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Kako je danas za Slovenski radio izjavio Zlatko Novogradec, predsjednik sindikata slovenskih ribara, oni su protiv takvog rješenja, a pripremaju i izjavu u kojoj će i slovensku i hrvatsku vladu upozoriti da to za njih nije prihvatljivo.

- Pravila ribolova u Hrvatskoj i Sloveniji su različita, u Sloveniji je ribara zbog nejasne granice na moru sve manje, a postavlja se i pitanje tko bi kontrolirao poštuju li hrvatski ribari slovenske propise u slovenskim vodama i obrnuto, kazao je Novogradec.

Najavu privremenog ribolovnog sporazuma snažno je kritizirala i oporba koja smatra da premijer Janša, nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore i u kampanji koja se do sada nije doticala odnosa s Hrvatskom, riskira ugrožavanje onoga što je Slovenija dobila odlukom arbitara koji su joj dodijelili dvije trećine Piranskog zaljeva, budući da Hrvatska tu presudu zbog kontaminacije arbitražnog postupka ne priznaje.

- Premijer Janez Janša ugrožava arbitražni sporazum i zlorabi svoju poziciju, kad se s Hrvatskom bilateralno dogovara o nečemu što je već dogovoreno i riješeno, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Matjaž Nemec, parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata.

Riječ je o stranci koja je bila koalicijski partner u dvije prethodne vlade Mire Cerara i Marjana Šareca, kad je Ljubljana bila "zamrznula" bilateralne kontakte na višim razinama s Hrvatskom, uslijed neslaganja oko graničnog pitanja koje Slovenija smatra riješenim arbitražnom presudom, dok Hrvatska tu presudu ne priznaje i predlaže bilateralne razgovore s rješenjem koje bi za obje strane bilo prihvatljivo.

Komentirajući neslužbene informacije o privremenom režimu za slovenske i hrvatske ribare, Nemec je kazao da se time Slovenija našla blizu "točke bez povratka" u odnosu na dogovor do kojega je došlo pod okriljem arbitara, a koji Hrvatska ne priznaje.

- Arbitražno rješenje za Sloveniju je obvezujući dokument i Janša zlorabi svoj sadašnji položaj, te slabi slovensku poziciju u nečemu što je već bilo dogovoreno, kazao je Nemec.

- Takvo bi Janšino popuštanje Hrvatskoj kojoj je obećano da će Slovenija podržati njen ulazak u Schengen, eurozonu i OECD značilo da su oštećeni slovenski ribari, kazao je Nemec, pozvavši vladu o razgovorima s hrvatskom stranom informira i svoje ribare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!