16:31 / 06.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Slovenski Ustavni sud: PC uvjet za upravu sličan "obveznom cijepljenju" i neustavan

Slovenski Ustavni sud objavio pravorijek

Slovenski Ustavni sud objavio pravorijek

Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic / Pixsell

Slovenski Ustavni sud objavio je pravorijek o tome da odluka slovenske vlade prema kojoj bi u službenim prostorijama državne uprave smjeli raditi samo oni koji su se cijepili protiv COVIDA-19 ili su bolest preležali i tako stekli imunitet "nije u skladu s ustavom".

Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu jer su sindikati zaposlenih od Ustavnog suda tražili da se provjeri njena ustavnost i do sada je bila samo "suspendirana" do konačnog pravorijeka.

U svom pravorijeku Ustavni suci su naveli da je takvozvani PC uvjet za dolazak na posao "znači samo cijepljeni i preboljeli" zapravo jednako određivanju cijepljenja kao "obvezujućeg" za zaposlene, te da se nešto takvo ne može propisivati podzakonskim aktima ili odlukama vlade nego zakonima, a u ovom slučaju da tu problematiku treba riješiti dopunama zakona o zaraznim bolestima.

Odredba vlade o PC uvjetu nije u skladu s 120. člankom slovenskog ustava i nije bila donesena u skladu sa zakonskim zahtjevima koje za cijepljenje zaposlenika određuje zakon o zaraznim bolestima, naveli su u obrazloženju ustavni suci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!