Slovenija: Ministar žali zbog odluke ustavnih sudaca o obveznom cijepljenju

30.09.2021.

18:16

Autor: M.Š./Hina/HRT

Cijepljenje - ilustracija

Cijepljenje - ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Odluka slovenske vlade o obveznom cijepljenju državnih službenika, koja je trebala stupiti na snagu u petak, odgađa se nakon što ju je ju je privremeno suspendirao Ustavni sud dan prije početka njene primjene, a resorni ministar je zbog toga izrazio žaljenje.

- Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju", kazao je na kratkoj konferenciji za novinare Boštjan Koritnik, ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše.

Upozorio je međutim da ustavni suci nisu poništili odluku vlade niti je ukinuli te rekao da zato neće komentirati niti nastupati u javnosti na tu temu sve dok ustavni suci ne donesu svoju konačnu odluku.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocjenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. listopada za dolazak na posao trebaju potvrdu da su se cijepili najmanje jednom dozom protiv covida-19 ili da su bolest preboljeli.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju prijeti otkaz, a vlada da je riječ o privremenoj mjeri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcioniranja države.

Ustavni sud je ocijenio da bi odluka mogla dovesti do otkazivanja ugovora o radu.

- To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa, naveo je sud u obrazloženju.

Suspendiranom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. listopada morali dobiti barem prvu dozu cjepiva, a do 1. studenog drugu kako bi mogli raditi.

Vlada ju je s vremenom namjeravala proširiti na druge kategorije stanovništva kako bi se broj cijepljenih povećao na 70 posto populacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!