17:16 / 23.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Slovenski vlasnici traže slobodan pristup plovilima i nekretninama u Hrvatskoj

ACI Marina, Rovinj

ACI Marina, Rovinj

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Slovenski vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj okupljeni u Facebook inicijativi "Vlasnici nekretnina u Hrvatskoj - otvorite nam granice" od slovenskih i hrvatskih vlasti traže da im i za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 dopuste slobodan dolazak do njihovih nekretnina i plovila.

Napominjući da su tu civilnu inicijativu pokrenuli zbog situacije s pandemijom i problema s prelaskom granica, dodaju da su sredinom ožujka pokrenuli i istoimenu grupu na Facebooku "Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje/Vlasnici nekretnina u Hrvatskoj - otvorite nam granice", ali i online peticiju kojom traže slobodan dolazak i raspolaganje njihovim nekretninama u Hrvatskoj.


Trenutno je u toj javnoj Facebook grupi dvije tisuća članova. U dopisu medijima iz te inicijative, u ime koje su potpisani  Sonja Lap Car i Jure Maček, ističu da je prošla godina dana otkako su im slovenske i hrvatske vlasti na razne načine ograničile pristup nekretninama i plovilima u Hrvatskoj, osim u razdoblju od 15. svibnja do 24. kolovoza 2020.

- Neprihvatljivo je da se vlasnicima uskrati pristup vlastitoj imovini u susjednoj zemlji, također članici EU-a. Vlasnici prema zakonu nisu ista kategorija kao i turisti. Poanta je u tome što nam vlasništvo nameće mnoge dužnosti, ali s druge strane postoje i prava. Ili ovako - moramo održavati nekretnine i plovila,  platiti porez, doprinose i naknade, ali im ne možemo slobodno pristupiti, iznose svoje probleme iz inicijative.


Naglašavaju kako to što imovina dugo nije korištena ima posljedice koje se odražavaju u materijalnoj šteti, zabrinutosti zbog mogućih provala ili useljavanja i pitaju se tko će im nadoknaditi nastale troškove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!