Slovenskoj vladi pada popularnost, istječu Golobovi medeni tjedni

11.07.2022.

11:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Robert Golob

Robert Golob

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Dva i pol mjeseca od kako je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima i brzo formirao koalicijsku vladu slovenski premijer Robert Golob susreće se s osjetnim padom popularnosti u anketama, ali i kritičnijim medijskim komentarima.


Više od polovice ispitanika u redovnoj mjesečnoj anketi Barometar u novom je srpanjskom ispitivanju navelo da rad Golobove vlade ocjenjuje negativno ili vrlo negativno, što je porast nepovoljnih ocjena još uvijek svježoj vladi za 70 posto u odnosu na lipanj, prenosi u ponedjeljak ljubljansko Delo.

Premda političari znaju reći da su izbori jedina prava anketa, vlada se ovakvog pada popularnosti treba bojati i jasno je da je to prvi hadan tuš nakon izbora, navodi se u komentaru.

Delo navodi da se završavaju medeni tjedni za vladu koja je pred izbore dala mnoga obećanja, ali s njihovom provedbom kasni pred kriznu jesen makar je Golob u kampanji najavljivao da će se s problemima kao što su skupoća, energetska kriza i prehrambena kriza suočiti već u prvom mjesecu rada vlade.

Iz vlade sada kažu da problematiku rasta cijena energije i hrane rješavaju prioritetno, ali narod to očito drukčije vidi. Realni prihod u trgovini na malo prehrambenim artiklima pada u odnosu na lani, što je krajnje neobično s obzirom na povijesno nisku nezaposlenost, navodi se u komentaru vodećeg slovenskog lista.

Neki prvi potezi Golobove vlade u javnosti, ali i u struci, dočekani su kritično. Tako na primjer mediji i struka upozoravaju na kašnjenje najavljenih zakonodavnih rješenja ili mjera za zdravstvo i cijene energenata, a promašenim su neki nazvali i kratkoročne mjere subvencije u poljoprivredi, te najavu otkupa cijelog uroda pšenice za državne pričuve, po još nepoznatoj cijeni sada kad je žetva skoro pred završetkom.

Delo negativni trend percepcije novih vlasti ilustrira i ocjenom poznatog političkog analitičara Vlade Miheljaka kojom je popratio pad popularnosti vlade i parlamenta u zadnjim anketama.

Ako se kaže da svaka vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsolutno, onda se može reći da se u nekoliko tjedana nakon formiranja Golobove vlade ona kvari uvjerljivo, te iznenađujuće brzo, kazao je Miheljak u svojoj kolumni za tjednik Mladina, prenosi Delo.

Kao dokaz slabljenja pozicije Golobove stranke Pokret Sloboda koja je na parlametarnim izborima u travnju osvojila 35 posto glasova, zabilježivši tako rezultat kao nijedna stranka prije nje, mediji navode i najnoviju anketu agencije Mediana prema kojoj Golobova kandidatkinja na predsjedničkim izborima koji se održavaju na jesen nema mnogo šansi za ulazak u drugi krug.

U anketi rađenoj za Slovensku televiziju prošog tjedna na 707 ljudi, ispitanici su birali između 14 imena koja su se pojavila u javnosti kao zainteresirani ili su pak potvrdili kandidaturu na jesenskim izborima za nasljednika ili nasljednicu Boruta Pahora.

Najveću potporu sudeći po anketi trenutno ima poznata pravnica Nataša Pirc Musar za koju bi glasalo 23,9 posto ispitanih, 16,6 posto bi dobio Anže Logar, ministar vanjskih poslova u prijašnjoj Janšinoj vladi, dok bi kandidatkinja Golobove stranke, nekadašnja diplomatkinja Marta Kos dobila samo 14,4 posto glasova.

Premda je do predsjedničkih izbora preostalo više mjeseci, anketa sugerira da će se u njima u drugom krugu birači odlučivati između kandidatkinja ljevice i kandidata desnice premda su i Nataša Pirc Musar i Anže Logar najavili da će formalno kandidaturu uložiti s potrebnim potpisima građana, pri čemu su Musar Pirc unaprijed podržali bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Tuerk, a Logara Janez Janša i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!