Trese se središnja Italija: tri snažna i dva slabija potresa kod Perugie

09.03.2023.

Zadnja izmjena 20:32

Autor: P.F./Hina/HRT

Potres

Potres

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prvo je snažan potres poslijepodne pogodio područje središnje Italije, u blizini grada Perugie. Potom su večeras bila još dva na istom području, jedan jači od prvog, a drugi nešto slabiji.

Snažan potres je u 16.05 pogodio središnju Italiju. Prvo izvješće Europskog mediteranskog seizmološkog centra navodilo je da je potres bio magnitude 5, no talijanske vlasti su ga procjenile na 4,4 prema Richteru. Epicentar je bio u gradu Umbertide, sjevernistočno od Perugie udaljene 20-ak kilometara.

Kada je počeo potres, stanovnici su istrčali na ulice, rekao je Luca Carizia, gradonačelnik Umbertidea, za agenciju ANSA.

Dodao je kako nema izvješća o hitnim slučajevima te da se infrastruktura provjerava zbog eventualnih oštećenja. 

Isto područje pogodio je četiri sata kasnije, u 20.08, još jači potres magnitude 4,6 prema Richteru.

Samo pet minuta kasnije to područje pogodio je i treći snažan potres, magnitude 4,3 prema Richteru.

Između drugog i trećeg snažnog potresa bio je i jedan slabiji u 20.11, magnitude 2,1 prema Richteru, a između prvog i drugog snažnog bio je jedan slabiji u 17.09 magnitude 2,0 prema Richteru.

Donosimo videosnimku iz helikoptera vatrogasaca koji lete iznad epicentralnog područja. U 19 sati nije bilo kritičnih problema koji se se mogli otkriti iz zraka. Provjere štete nastavljaju timovi na terenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!