Snažne kiše izazvale kaos u Lisabonu

13.12.2022.

12:10

Autor: V.K./HRT/Hina

Snažne kiše izazvale kaos u Lisabonu

Snažne kiše izazvale kaos u Lisabonu

Foto: Pedro Nunes / REUTERS

Snažne kiše u utorak su pogodile portugalsku prijestolnicu, stvorile poplave u tunelima, nosile automobile i primorale vlasti da prekinu javni promet i zatvore neke glavne ceste. 

Ured lisabonskog gradonačelnika u utorak je proglasio crveno upozorenje za prijestolnicu te pozvao stanovnike da ostanu kod kuće i da izbjegavaju putovanje uz estuarij rijeke Tejo.

Hitne službe su od ponoći izvijestile o 275 incidenata u Lisabonu i obližnjem okrugu Setubal, uključujući poplavljene ulice, tunele i željezničke stanice. Pod vodom je i nekoliko restorana i trgovina.

Zapovjednik agencije za civilnu zaštitu Andre Fernandes na konferenciji za medije rekao je kako neće biti lako vratiti situaciju u normalno stanje jer se očekuje nastavak obilnih kiša.

Ured gradonačelnika objavio je da gradski autobusi i tramvaju ne voze, da podzemna željeznica ne funkcionira u potpunosti te da pristup dijelu željezničkih postaja nije dostupan zbog poplava.

Loši vremenski uvjeti zaustavili su život u lisabonskom području i prošle srijede kad je jedna osoba poginula u poplavljenom podrumu.

Snažne kiše u utorak su pogodile i druge dijelove Portugala. Meteorološka agencija IPMA proglasila je crveno upozorenje u središnjem dijelu zemlje.

- Danas je dan za ostati kod kuće, raditi od doma, pomalo kao tijekom pandemije, rekao je šef IPMA-e Miguel Miranda za televiziju SIC.

To je jedini način da pomognemo onima koji rade na ulicama.

Lisabonsko gradsko vijeće kritizirano je što tijekom godina nije izgradilo infrastrukturu protiv poplava. Gradonačelnik Carlos Moedas rekao je da će uskoro početi izgradnja 5 kilometara dugog tunela za drenažu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!