14:19 / 03.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Sofija i Skoplje postigli velik napredak u rješavanju nesuglasica

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva kazala je da je postignut velik napredak u vezi s povijesnim nesuglasicama Sofije i Skoplja, što bi Sjevernoj Makedoniji moglo omogućiti otvaranje pregovora o pristupanju EU-u.
Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva kazala je da je postignut velik napredak u vezi s povijesnim nesuglasicama Sofije i Skoplja, što bi Sjevernoj Makedoniji moglo omogućiti otvaranje pregovora o pristupanju EU-u.

Postigli smo velik napredak... ali još nismo stigli do točke da možemo reći "da", kazala je na konferenciji za novinare te zahvalila Njemačkoj na tome. Njemačko predsjedništvo EU-a planira otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nakon što se prihvati pregovarački okvir na Vijeću za vanjske poslove 10. studenoga.

Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definira kako će i na kojima načelima teći pristupni pregovori, a trebaju ga donijeti zemlje članice jednoglasno, i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se pregovori formalno otvaraju.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas sastao se u Berlinu s makedonskim i bugarskim kolegama ne bi li osigurao zeleno svjetlo Sofije, članice EU-a od 2007.

- Još imamo prilika, iako ne preostaje mnogo vremena, ali njemačko predsjedništvo vrlo je angažirano, kazala je Zaharieva.

Bugarska vlada premijera Bojka Borisova čija članica je i nacionalistička stranka VMRO u posljednje je vrijeme zaoštrila ton, predbacujući Skoplju nespremnost da riješi povijesne nesuglasice dviju zemalja i da traži postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

Zaharieva je precizirala da Bugarska od Skoplja očekuje izjavu da (makedonske) javne institucije ne podržavaju pretenzije na postojanje manjine. Sofija smatra da je slavensko stanovništvo Sjeverne Makedonije bugarskog podrijetla. Bugarski ustav ne priznanje etničke manjine.

Bugarska odbacuje također termin makedonski jezik, smatrajući da je jezik Sjeverne Makedonije bugarski jer je proistekao iz bugarskih dijalekata.
Inzistira na formulaciji službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije, koju bi se prihvatilo bilateralnim sporazumom o prijateljstvu.

Bugarska je prva država koja je priznala neovisnost Makedonije 1992. i podržala je kompromis između Skoplja i Atene o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je omogućilo toj zemlji da uđe u NATO u ožujku ove godine.

Bugarska protestira i protiv govora mržnje u školskim udžbenicima i medijima u Sjevernoj Makedoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!