07:20 / 20.07.2020.

Autor: Jelena Mikovčić/I.Z./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

Sokol: Hrvatska se ne treba bojati

-

-

Foto: - / -

Vinković kazao je kako predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji je i sazvao summit, nazvao je pregovore nemogućom misijom koja se može ostvariti.
Europski čelnici u Bruxellesu pokušavaju postići povijesni dogovor o sljedećem višegodišnjem proračunu Unije te o Planu oporavka od pandemije koronavirusa. Pregovori su ušli u četvrti dan, nastavljaju se danas u posljepodnevnim satima.

Na stolu bi trebao biti kompromisan prijedlog oko kamena spoticanja u pregovorima - konačnoj svoti novca iz fonda za obnovu.

dr. Jakša Puljiz iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose ocijenio je jutros za emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija da su pregovori teški jer ovise o 27 zemalja članica. Dodao je da tema samita EU-a određuje smjer same unije za idućih sedam godina.

Puljiz je naglasio da su svi osjetljivi kada se radi o financijama. Kazao je da već dugo vremena postoji raskorak u razmišljaju pojedinih zemalja članica.

- Proračun unije se puni najvećim dijelom od uplata proračun država članica. U prvi plan izbija, kako zovemo, neto financijska pozicija pojedine zemlje članica vezane za proračun. Ovaj put cijelu priču kompliciraju još neke dodatne dimenzije pregovora. Tu je poznato pitanje vladavine prava, gdje postoje razmimoilaženja zbog razmišljanja zemalja članica kako treba pristupiti vezano za povezivanje prava korištenja sredstava iz europskog proračuna i poštivanje vladavine prava te nadodati i aktualnu krizu, naglasio je.

Dodao je da nije iznenađen što pregovori traju tako dugo, a pitanje je koji će na kraju biti rezultat.  Puljiz je kazao da je kompromis takav da se smanjuje korist koje su zemlje članice trebale imati od samih instrumenata za oporavak one koje su bile najpogođenije. Naglasio je cijeli sustav upravljanja i dogovora te načina strukture europskog proračuna nije dobra.

- To je nešto na što stručnjaci već dugo upozoravaju da Europska unija mora ojačati svoje neovisne vlastite izvore koje ne ovise o dogovoru zemalja članica. Inače doživljavamo svakih sedam godina ovo što se sada događa, a to su brojni kompromisi, dodao je.

Tomislav Sokol, zastupnik u Eu parlamentu (EPP/HDZ) kazao je da su stvari puno kompleksnije nego se čine.

- Mislim da će se na kraju postići dogovor, jer uvijek se postigao. Uvijek se radilo o nekakvim kompromisima, a mislim da će ovdje ključno pitanje biti koliko toga će ići iz fonda za oporavak u bespovratnim sredstvima, a koliko sredstva će biti povoljni krediti, dodao je Sokol.

Naglasio je da se Hrvatska ne treba bojati jer će dobiti sredstva bez presedana koja će Hrvatskoj omogućiti gospodarski rast i razvoj te oporavak od koronakrize.

Dopisnik HRT-a kazao je da se na samitu čelnika zemalja članica EU gube živci, te da su padale teške riječi. Puljiz je kazao da povratak zajmova bi trebao ići kada prođe sljedeća perspektiva.

- Ideja da tek iza 2027. ili 2028. godine krene povrat zajmova u jednom jako dugom periodu, dodao je.

Sokol je rekao da je novac iz fondova za oporavak vezan uz oporavak od same koronakrize za ona područja koja su najviše pogođena tom krizom. Dodao je da ta sredstva mogu pomoći Hrvatskoj da se oporavi u onim dijelovima koji su najviše pogođeni.

- Naravno nisu svi sektori i sve zemlje pretrpjele jednaku štetu, kazao je.

Sokol je rekao da će taj novac kako se troši nadzirati Europska komisija.

Cijelu emisiju poslušajte u videu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!