16:09 / 14.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Španjolska 21. lipnja otvara granice s članicama EU-a

Foto: REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Foto: REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Foto: - / REUTERS

Premijer Sanchez je istaknuo da je zemlja spremna za moguću pojavu novih slučajeva zaraze nakon otvaranja granica.
Španjolska će otvoriti granice sa svim državama članicama EU-a 21. lipnja, osim kopnene granice s Portugalom na kojoj će kontrole biti ukinute 1. srpnja, rekao je u nedjelju španjolski premijer Pedro Sanchez.

Vlada je otvaranje granica prvo bila najavila za 1. srpnja, ali je odlučila to učiniti ranije. Taj datum odgovara ukidanju izvanrednog stanja, koje je sredinom ožujka omogućilo uvođenje jedne od najstrožih karantena na svijetu, što se postupno ukida od sredine svibnja.

- Kontrole na kopnenoj granici s Portugalom ostaju na snazi zaključno s 30. lipnja, rekao je premijer.

Karantena uvedena 15. svibnja za putnike koji dolaze u zemlju bit će također ukinuta 21. lipnja. Bruxelles je u četvrtak pozvao države članice da ukinu sva ograničenja na unutarnjim granicama u ponedjeljak 15. lipnja.

U Španjolskoj je od novog koronavirusa umrlo više od 27.000 ljudi.

Kao i druge članice EU-a, Španjolska će od 1. srpnja početi otvarati granice za putnike iz trećih zemalja gdje je epidemiološka situacija slična ili povoljnija nego u EU-u.

Sanchez je istaknuo da je zemlja spremna za moguću pojavu novih slučajeva zaraze nakon otvaranja granica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!