Španjolska i Nizozemska šalju vojnike u Bugarsku i Litvu

09.02.2022.

14:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Španjolska i Nizozemska šalju vojnike u Bugarsku i Litvu

Španjolska i Nizozemska šalju vojnike u Bugarsku i Litvu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Španjolska će poslati ratne zrakoplove i vojnike u Bugarsku, a Nizozemska će povećati broj svojih vojnika u Litvi, najavila su danas ministarstva obrane Bugarske i Nizozemske, usred tenzija izazvanih ruskim gomilanjem snaga na granici s Ukrajinom.

Španjolska će poslati četiri ratna zrakoplova i 130 vojnika u Bugarsku, a Nizozemska će povećati broj svojih vojnika u Litvi na 350 s dosadašnjih 270.

Prvi španjolski mlažnjaci Eurofighter trebali bi u Bugarsku sletjeti krajem idućeg tjedna radi zaštite bugarskog zračnog prostora u suradnji s Bugarskim ratnim zrakoplovstvom do kraja ožujka, poručeno je iz bugarskog ministarstva.

- Misija se sastoji od implementacije mjera kojima bi se osigurala sigurnost država članica NATO saveza na istočnom krilu, reklo je ministarstvo obrane u izjavi.

Bugarska, članica NATO-a od 2004. godine, namjerava, u bliskoj suradnji sa Savezom, uspostaviti vojnu skupinu s do 1000 vojnika pod svojim zapovjedništvom, koja bi također uključivala i vojnike iz savezničkih država.

Nizozemski vojnici u Litvi dio su NATO-ve međunarodne borbene grupe pod njemačkim zapovjedništvom, koja se tamo nalazi od 2017. godine nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.

- Predani smo aktivnosti ojačane prednje prisutnosti i povećat ćemo naš doprinos vojnika s 270 na 350 vojnog osoblja, izjavila je danas nizozemska ministrica vanjskih poslova Kajsa Ollongren, prilikom obraćanja vojnicima u vojnoj bazi Rukla u Litvi.

Očekuje se i da će Nizozemska poslati dva svoja zrakoplova F-35 u Bugarsku radi zrakoplovnih ophodnji u travnju i svibnju.

- Ukrajina vjeruje da još uvijek postoji mogućnost rješavanja krize diplomatskim putem, no i da već postoji opravdanje za nametanje sankcija Moskvi, rekao je danas ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!