12:45 / 24.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Španjolska: Koronavirus izbio ponovo na 13 mjesta

Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)

Foto: - / REUTERS

Dosad je zabilježeno 13 aktivnih točaka širenja virusa u međusobno udaljenim područjima Španjolske.
Samo tri dana nakon što je Španjolska ukinula izvanredno stanje i ušla u novu normalu, koronavirus je ponovo izbio u nekim dijelovima zemlje što izaziva zabrinutost uoči neizvjesne turističke sezone.

Dosad je zabilježeno 13 aktivnih točaka širenja virusa u međusobno udaljenim područjima Španjolske.

Neki dijelovi istočne pokrajine Aragón morali su se vratiti dva koraka unatrag, u fazu strogih preventivnih mjera, nakon što je posljednjih dana porastao broj novooboljelih. Ondje se u posljednja 24 sata inficiralo 45 osoba od ukupno 108 u čitavoj Španjolskoj, podatak je ministarstva zdravstva.

Virus je ponovo izbio i u južnim primorskim gradovima Málagi i Valenciji, te sjevernom gradu Valladolidu i pokrajini Navarri.

U katalonskom gradu Lleidi zarazilo se 18 osoba u domu umirovljenika, od čega trinaest umirovljenika i pet zaposlenika.

Na Kanarskim otocima lokalne vlasti testiraju sve emigrante koji pristižu čamcima iz Afrike nakon što je u dva gumenjaka bilo 25 inficiranih putnika.

Ministrica i glasnogovornica vlade María Jesús Montero izjavila je jučer kako je pandemija koronavirusa u Španjolskoj pod kontrolom te se odvija sukladno očekivanjima pa vlada ne razmatra ponovno proglašenje izvanrednog stanja niti u kratkom niti srednjem roku.

Izvanredno stanje ukinuto je u nedjelju poslije 98 dana i šest produženja tijekom kojih se 47 milijuna stanovnika smjelo ograničeno kretati bez masovnih okupljanja. Od nedjelje su otvorene granice i dopuštena turistička putovanja no zasad nema značajnih dolazaka putnika u zemlju kao niti putovanja unutar Španjolske.

Od kraja veljače je od koronavirusa preminulo 28.325 osoba. Zarazilo se 246.752 stanovnika od čega ih je izliječeno 150.376.

Montero je rekla kako će vlada u slučaju drastičnog pogoršanja situacije aktivirati sve mehanizme protiv širenja virusa.

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja u Europi, bila je uvela stroge mjere zatvorivši stanovnike u stanove i kuće 14. ožujka a zatim postepeno popuštala mjere. Sada je svaka od 17 autonomnih pokrajina zadužena za vlastito donošenje mjera sukladno lokalnoj situaciji.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u čitavoj Španjolskoj kao i održavanje udaljenosti od ostalih prolaznika na ulicama i u objektima poput kafića i muzeja s ograničenim brojem mjesta.
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!