Španjolska neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju plina, Portugal neće podržati plan EU-a

21.07.2022.

10:55

Autor: V.K./HRT/Hina

Ograničenje potrošnje plina

Ograničenje potrošnje plina

Foto: Ilustracija/Goran Stanzl / Pixsell

Španjolska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju plina, izjavila je u četvrtak ministrica energetike Teresa Ribera, nakon što je Španjolska rekla da će se usprotiviti prijedlogu Europske unije o smanjenju potrošnje plina.

- Nećemo uvoditi u zakon obvezu postavljanja temperature kućnih termostata, rekla je u intervjuu za lokalni radio Cadena SER.

- Vlada bi ipak preporučila ljudima da štede energiju, rekla je.

Dodala je da će vlada također zaštititi potrošnju plina u industriji.

Ministrica je u srijedu rekla da će se njezina vlada usprotiviti prijedlogu Europske unije da se smanji potrošnja plina jer zemlja ne ovisi o ruskom plinu nakon što je u prošlosti ulagala u infrastrukturu za skladištenje plina i ukapljivanje plina.

Europska komisija predložila je dobrovoljni cilj za sve zemlje EU-a da smanje potrošnju plina za 15 posto od kolovoza do ožujka, u usporedbi s njihovom prosječnom potrošnjom u istom razdoblju tijekom 2016.-2021.

Prijedlog bi omogućio Bruxellesu da cilj učini obaveznim u slučaju problema s opskrbom.

Nekoliko zemalja poput Austrije, Njemačke i Danske reklo je da razmatraju hitne planove koji bi u konačnici uključivali racionalizaciju plina.

Plan EU-a naišao je na otpor drugih zemalja članica, uključujući Poljsku i Mađarsku.


Lisabon neće podržati plan EU-a o smanjenju potrošnje plina za 15 posto

Portugalska vlada neće podržati plan koji je u srijedu predložio Bruxelles s ciljem smanjenja europske potrošnje plina za 15 posto kako bi se prevladao mogući prekid ruskih isporuka, rekao je Joao Galamba, državni tajnik za okoliš i energiju.

Portugal će se usprotiviti toj "neproporcionalnoj" mjeri, izjavio je u intervjuu za dnevnik Publico objavljenom u četvrtak.

- Prijedlog Komisije "nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane" plinskom mrežom poput Portugala, objasnio je.

Portugal se tako pridružio stajalištu Španjolske, čija se ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera usprotivila ovom prijedlogu smatrajući da nije "pravedan" ni "učinkovit".

Europska komisija zatražila je u srijedu od dvadesetsedmorice da dobrovoljno smanje potrošnju plina u sljedećih osam mjeseci, otkrivajući niz mjera koje bi trebale omogućiti EU-u da se suoči s mogućim prekidom ruske opskrbe.

Taj plan, o kojem će se raspravljati 26. srpnja na Europskom vijeću, predviđa da svaka zemlja učini "sve što može" kako bi smanjila svoju potražnju za plinom za najmanje 15 posto između kolovoza 2022. i ožujka 2023. u usporedbi s prosjekom u posljednjih pet godina.

Plan daje Komisiji mogućnost da nakon konzultacija s državama članicama proglasi upozorenje na razini Unije čime bi se nametnulo obvezujuće smanjenje potrošnje plina za sve države članice.

Takvo izvanredno stanje moglo bi se proglasiti u slučaju velike opasnosti od nestašice plina ili iznimno velike potražnje za plinom.

- Koristimo plin iz apsolutne nužde, rekao je Galamba dodajući da bi ovu mjeru bilo teško provesti u Portugalu jer je zemlja bila prisiljena naglo povećati potrošnju plina zbog iznimne suše ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!