22:26 / 01.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Španjolska: Olujne kiše izazvale poplave

Kiše su izazvale golemu blatnu bujicu u gradu Alcanaru

Kiše su izazvale golemu blatnu bujicu u gradu Alcanaru

Foto: Eva Manez / REUTERS

Obilne kiše koje su pale na istoku Španjolske izazvale su poplave u nekim gradovima gdje su bujice odnosile automobile i stabla.

U samo pola sata, pljusak je izazvao ogromnu blatnu bujicu u gradu Alcanaru, 200 kilometara južno od Barcelone, prema snimkama objavljenim na društvenim mrežama. 


Za sada nema podataka o žrtvama. Lokalne vlasti su zatražile od stanovnika da ne izlaze na ulice i promet je prekinut na dvije ceste u tom području, kao i neke željezničke linije.  


Madrid i sredozemna obala zemlje su u području kojem prijeti velika opasnosti oluja i nevremena, navodi meteorološka agencija AEMET, a nestabilna situacija se nastavlja i sutra.


Jake kiše su pale i na području Madrida u središnjoj Španjolskoj, te Navarre na sjeveru zemlje. 


Obilne kiše sve su češće u Španjolskoj. U rujnu 2019. sedam osoba je smrtno stradalo na jugoistoku zemlje tijekom oluje, a 13 ih je stradalo 2018. na Majorci.


Uz globalno zatopljenje, atmosfera sadrži sve više vodene pare, što pospješuje obilne oborine, kažu znanstvenici. Kiša i drugi čimbenici povezani s iskorištavanje tla izazivaju potom poplave.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!