Španjolska prekrivena pijeskom iz Sahare

16.03.2022.

13:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Španjolska prekrivena pijeskom iz Sahare

Španjolska prekrivena pijeskom iz Sahare

Foto: Susana Vera / REUTERS

Glavni španjolski grad Madrid osvanuo je u srijedu prekriven žućkastom prašinom koju je donio vjetar iz afričke pustinje Sahare.


Topla zračna masa u utorak se premjestila prema Španjolskoj, obojivši nebo crvenkastom bojom, a takvo neuobičajeno pomračenje nastavilo se u srijedu.

- Pješačila sam pola sata do posla, a kada sam stigla džepovi su mi bili puni pijeska, rekla je za Hinu 36-godišnja Raquel, stanovnica Madrida.

- Jučer su me i oči žuljale, dodala je.

Parkirani automobili prekriveni su pijeskom, kao i ulice.

Tolika količina prašine potencijalno otežava disanje osobama starijima od 65 godina i djeci mlađoj od 6 godina, kao onima s astmom i alergijama, upozorile su zdravstvene službe.

- Savjetujemo im izbjegavnje dugotrajnog boravka na otvorenom, držanje zatvorenih prozora te izbjegavanje većih fizičkih napora na otvorenom, rekla je glasnogovornica hitne pomoći.

- Dolazak te zračne mase podigao je temperaturu zraka koja može dosegnuti 21 Celzijev stupanj, izvijestila je pak španjolska meteorološka služba.

Pijesak nošen zračnom masom stigao je i do Barcelone, drugog grada po veličini, te sjeverozapadnih dijelova Španjolske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!