22:25 / 24.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Španjolska prešla 700.000 slučajeva zaraze koronavirusom

Foto: REUTERS/Juan Medina/File Photo

Foto: REUTERS/Juan Medina/File Photo

Foto: - / REUTERS

Broj potvrđenih slučajeva narastao je otkad je krajem lipnja ukinuta karantena na razini cijele države.
Sveukupan broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj od početka pandemije u četvrtak je prešao 700 tisuća, a vlasti upozoravaju na "teške tjedne" u Madridu, gusto naseljenom žarištu na koje otpada više od trećine hospitalizacija u državi.

- Sve o koronavirusu

Broj potvrđenih slučajeva narastao je otkad je krajem lipnja ukinuta karantena na razini cijele države. U manje od mjesec dana zabilježeno je 200 tisuća novih slučajeva, čime ih je od početka pandemije bilo 704 tisuće, najviše u zapadnoj Europi.

Sveukupan broj smrtnih slučajeva je u četvrtak narastao za 84, na 31.000. Dnevni broj žrtava sada je na najvišim razinama od početka svibnja, no ispod rekordnih razina u ožujku kad je bilo gotovo 900 mrtvih na dan.

Vlasti Madrida, koji ima najviše hospitaliziranih, uvele su djelomičnu karantenu u četvrtima s velikim brojem zaraza, a u petak bi mogli donijeti nove mjere, najavili su lokalni dužnosnici. U španjolskoj prijestolnici je ovaj tjedan hospitalizirano oko 500 ljudi.

- Madrid čekaju teški tjedni. Moramo djelovati odlučno kako bi pandemiju stavili pod kontrolu, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa uoči susreta s regionalnim dužnosnicima.

Illa je kazao kako je drugi val zaraza manjeg intenziteta i brzine od prvog, a da su brojke visoke većinom zbog masovnijeg testiranja koje vlastima sad omogućava da otkriju šest ili sedam slučajeva od njih deset. Prije nekoliko mjeseci vlasti bi otkrile tek svaki 10 slučaj.

- Iako se brojke čine sličnima, one to nisu, rekao je Illa parlamentu ranije ovaj tjedan.

Ministrica obrazovanja Isabel Celaa u četvrtak je rekla da otvaranje škola nije dovela do značajnog porasta broja oboljelih, te da je u karanteni samo 0,73 posto razreda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!