Španjolska priprema 16 mlrd. eura pomoći zbog visokih cijena energije

28.03.2022.

14:38

Autor: Hina/HRT

Španjolski premijer Pedro Sánchez

Španjolski premijer Pedro Sánchez

Foto: Olivier Hoslet / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je u ponedjeljak 16 milijardi eura pomoći poduzećima i kućanstvima zbog naglog rasta troškova energije koji je potaknuo ruski rat u Ukrajini.

- Plan uključuje smanjenje poreza u vrijednosti šest milijardi eura i dodatnih 10 milijardi eura pomoći državne razvojne banke ICO, rekao je Sanchez.


Vlada želi smanjiti cijenu benzina i dizelskog goriva za sve potrošače za 20 eurocenta po litri. Država bi na svoja leđa preuzela 15 eurocenta tog sniženja, a naftne kompanije pet eurocenta.


Mjere na snazi od 30. lipnja


Mjere će prema početnom planu biti na snazi od 30. lipnja, a vlada bi ih službeno trebala prihvatiti na sjednici u utorak.


Španjolska i Portugal žele odvojiti cijenu električne energije od cijene plina i spremaju se Europskoj komisiji ovaj tjedan predložiti i u kojem bi se iznosu trebala smanjiti referentna cijena prirodnog plina, koja se upotrebljava za izračun cijene struje.


Sve veće nezadovoljstvo Španjolaca


Na summitu EU-a prošlog petka obje su zemlje pregovorima ishodile posebnu državnu regulativu o ograničenjima cijena plina.


Madrid novim paketom mjera želi smanjiti sve veće nezadovoljstvo građana. Osim poskupljenja energije, potrošači i tvrtke suočavaju se i sa zastojima u opskrbi zbog prosvjeda vozača kamiona, ističe agencija dpa.


Vlada je s predstavnicima krovne organizacije prijevoznika CNCT već dogovorila subvencije u iznosu od oko milijardu eura.


Predsjednik Platforme za obranu sektora prometa Manuel Hernandez, koji je pozvao na prosvjede i nije član CNCT-a, nazvao je iznos "mrvicama i sitnišem".


Prosvjedi će se nastaviti i treći tjedan, sve dok ne dobijemo bolju ponudu, rekao je Hernandez.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!