20:21 / 28.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Španjolska: Produženje izvanrednog stanja, povratak u normalu za 2 mjeseca

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Španjolska je s 210.773 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi.
Premda je u Španjolskoj broj novooboljelih od koronavirusa porastao 0,6 posto, što je najmanja dnevna stopa od izbijanja pandemije, premijer Pedro Sánchez je najavio produženje izvanrednog stanja do 25. svibnja i poručio kako će se zemlja vratiti u "novo normalno stanje" krajem lipnja.

-
Zatražit ću (od parlamenta) produženje izvanrednog stanja za dodatnih petnaest dana kako bi smo definitivno prešli u novu fazu, rekao je Sánchez u televizijskom obraćanju nakon sastanka s ministrima.

Španjolska je s 210.773 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi. Vlada je 14. ožujka uvela jedne od najstrožih mjera na kontinentu, a izvanredno stanje je produžila do 10. svibnja.

Oko 47 milijuna stanovnika već je mjesec i pol dana zatvoreno u svojim stanovima pa je širenje virusa usporeno. Posljednja tri dana dnevna stopa novooboljelih je ispod 1 posto.

Od nedjelje je dopušten izlazak djeci na sat vremena u pratnji odrasle osobe. Stanovnici smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevini.

Ovo je izuzetno zarazan virus pa ako se želimo što prije vratiti na slobodne javne prostore moramo se držati uspostavljenih mjera. Zahvaljujući ovim mjerama dnevno širenje infekcije je palo s 35 posto na sadašnjih 0,6 posto, rekao je Sánchez.

Trenutno razmatramo ublažavanje mjera. Ono će se odvijati postepeno, dodao je. Ublažavanje mjera provodit će se različitom brzinom u 17 autonomnih pokrajina ovisno o situaciju u njima.

Idući vikend će u čitavoj Španjolskoj biti dopušten izlazak za individualnu fizičku aktivnost i šetnju (na sat vremena), najavio je premijer. Vlada ukidanje mjera namjerava provesti u četiri faze a svaka bi trajala oko dva tjedna.

Španjolska će 4. svibnja i dalje biti u početnoj nultoj fazi, a neki Kanarski i Balearski otoci bi zbog malog broja zaraženih osoba mogli prijeći u fazu 1 koja uključuje otvaranje malih trgovina pod strogom kontrolom i slobodnije kretanje stanovnika, ali prema određenom rasporedu.

U ponedjeljak 11. svibnja bi čitava Španjolska mogla biti u toj fazi ako to odobri zdravstvena služba na temelju podataka o zarazi. Tijekom svibnja i lipnja bi Španjolska trebala proći sve faze ublažavanja mjera.

Krajem lipnja bi ušli u novu normalu bude li epidemija pod kontrolom, poručio je Sánchez.

Danas je preminula 301 osoba, što je 30 manje nego prethodnog dana, pa je ukupni broj žrtava dosegnuo 23.822. Najteži dan je bio 2.travnja kada je u jednom danu život izgubilo 950 pacijenata, no od tada se broj smrtnih slučajeva smanjuje. Španjolska ima najviše žrtava nakon SAD-a i Italije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!