Španjolska: Rekordne količine snijega na Balearima, studen u središtu

28.02.2023.

21:20

Autor: V.K./HRT/Hina

Snijeg na Balearima

Snijeg na Balearima

Foto: Enrique Calvo / REUTERS

Oluja Julieta u ovaj tjedan hara Španjolskom donoseći sa sobom velike količine snijega na sredozemno otočje Baleare, udare vjetra i temperaturu od -16 Celzijevih stupnjeva u središte zemlje.

Baleari, otoci nasuprot istočne obale Pirenejskog poluotoka, poznati po blagoj i ugodnoj klimi zbog koje su postali raj za europske turiste, najteže su pogođeni, napose najveći otok Mallorca.

- Na nekim mjestima na sjeveru Mallorce palo je više od metra snijega u zadnja 24 sata na visini iznad 800 metara, rekao je glasnogovornik državne meteorološke agencije AEMET-a Ruben del Campo koji je dodao da je riječ o "nesvakidašnjoj" količini snijega.

Mallorcu je pogodio i jak vjetar čiji udari dosežu 117 km/h, izvijestio je AEMET, kao i obilna kiša, a tamošnja glasila pišu da je na mnogim mjestima palo više od 100 litara na četvorni metar.

Kiša je vjerojatno uzrok nekoliko odrona u Palmi de Mallorci, upravnom središtu otoka, a najveći je iza sebe ostavio rupu promjera osam metara i dubine četiri metra na gradskoj prometnici.

Snijeg je padao i u San Sebastianu, u Baskiji, na sjeveru zemlje i u Kataloniji, na sjeveroistoku, gdje su povišeni dijelovi Barcelone i priobalna naselja južno od katalonske prijestolnice osvanuli pod snijegom.

- Ovo je najveći snijeg od ožujka 2018. u Barceloni, rekao je Ruben del Campo.

U unutrašnjosti zemlje, glasoviti "trokut hladnoće", područje između Aragona i Castille poznato po oštrim zimama, opravdao je svoj naziv.

U gradu Molini de Aragon, u pokrajini Guadalajara, temperatura je u utorak ujutro pala na 16 stupnjeva ispod ništice, a nešto dalje, u Teruelu (Aragon), bilo je -11, javlja AEMET.

Campo upozorava da će "meteorološko proljeće" koje nastupa u srijedu 1. ožujka, početi s "temperaturama za pet do deset stupnjeva nižim od prosjeka u najvećem dijelu zemlje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!