Španjolska se prži na vrhuncu trećeg toplinskog vala

09.08.2023.

19:44

Autor: P.F./Hina/HRT

Temperature u Španjolskoj i do 44°C

Temperature u Španjolskoj i do 44°C

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Treći toplinski val ovog ljeta u Španjolskoj kulminira u srijedu, s temperaturama do 44°C u središnjim i južnim predjelima zemlje, dok vlasti upozoravaju na rizik od šumskih požara.

Živa u termometrima mogla bi narasti na 40°C i u baskijskoj regiji na sjeveroistoku Španjolske, koja je manje naviknuta na tako visoke temperature, objavila je državna meteorološka agencija AEMET.

AEMET je upozorio na suhe oluje - munje i gromove, no bez kiše - u mnogim dijelovima zemlje.

Zemlje južne Europe nose se s rekordno visokim temperaturama ovo ljeto, zbog čega vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike, osobito za starije osobe i one sa zdravstvenim problemima.

Temperature u nekim područjima u južnoj polovici Španjolske ostale su iznad 27 stupnjeva tijekom noći s utorka i u srijedu ujutro, rekao je glasnogovornik AEMET-a Ruben Del Campo.

- Srijeda će biti najintenzivniji dan trajanjem i temperaturama, rekao je Del Campo, dodavši da će se toplotni val nastaviti do vikenda.

U gradu Toledu u središnjoj Španjolskoj, gdje bi temperature trebale narasti na 41°C, turisti su potražili utočište u barovima opremljenim ventilatorima s raspršivačima.

Toplinski udari zabilježeni u Španjolskoj i široj Europi ovo ljeto također su pogoršali i produžili sušu, smanjivši razine vodenih zaliha zbog isparavanja i povećane konzumacije, zbog čega su vlasti u Kataloniji nametnule ograničenja.

Dok se Španjolska guši pod visokim temperaturama, led na njezinim planinama se topi.

Cryosphere, znanstveni časopis usredotočen na zamrznute vode i tla u utorak je objavio rad koji pokazuje kako se topi glečer Aneto, najveći na Pirinejima, i kako bi u cijelosti mogao nestati.

Rad pokazuje kako je glečer izgubio oko dvije trećine svoje površine između 1981. i 2022. godine te sada iznosi tek pola kilometra kvadratnog. Debljina leda na glečeru je smanjena za oko 30 metara u istom periodu. Topljenje se ubrzalo u 2021. i 2022. godini, obje iznimno tople u Španjolskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!