08:10 / 21.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Španjolska vlada odbila potvrditi novu vlast u Kataloniji

-

-

Foto: - / -

Španjolska vlada odbila je prihvatiti novu vladu Katalonije jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španjolske.
Španjolska vlada odbila je prihvatiti novu vladu Katalonije jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španjolske, čime se nastavlja neizvjesnost u pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora.

Vlada u Madridu objavila je službeni dokument u kojem nije potvrdila predložene ministre premda na njima ustraje novi predsjednik katalonske vlade Quim Torra.

Katalonija treba održivu vladu, a ne neodrživu. Ona treba vladu koja poštuje zakon te onu koja je sposobna istinski voditi dijalog. Katalonija mora vratiti institucije u normalu, rekao je premijer Mariano Rajoy na konferenciji za poduzetnike održanoj u sjevernom gradu Vigu.

Madrid time nastavlja izravno upravljati pokrajinom koja proizvodi 19 posto robe i usluga u Španjolskoj.

Torra je u subotu potpisao imenovanje 13 novih ministara, među kojima su Jordi Turull te Josep Rull, pritvoreni pokraj Madrida, i Antoni Comín te Lluís Puig i Gordi koje je belgijsko pravosuđe odbilo izručiti Španjolskoj.

Svi oni optuženi su za pobunu nakon što je 1. listopada organiziran referendum o nezavisnosti Katalonije, suprotno odluci španjolskog ustavnog suda, te nakon što je 27. listopada u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasano uspostavljanje Republike Katalonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!