17:51 / 08.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Španjolska vlada želi izmjene zakona o abortusu

Foto: ilustracija/REUTERS/Susana Vera/File Photo

Foto: ilustracija/REUTERS/Susana Vera/File Photo

Foto: - / REUTERS

Ministrica za ravnopravnost spolova Irene Montero je rekla da bi "žene trebale imati pravo odlučivanja o svom tijelu".
Španjolska vlada je objavila da želi izmjenu zakona o abortusu kako bi omogućila djevojkama između 16 i 18 godina pobačaj bez pristanka roditelja, piše u četvrtak BBC.

Ministrica za ravnopravnost spolova Irene Montero je rekla da bi "žene trebale imati pravo odlučivanja o svom tijelu". Godine 2015. vladajuća Narodna stranka (PP) izmijenila je španjolski zakon o pobačaju i odredila potrebu pristanka roditelja za djevojke između 16 i 18 godina.

U Španjolskoj je pobačaj legalan tijekom prvih 14 tjedana trudnoće. U srijedu je ministrica Montero izjavila da je reforma "više nego potrebna". Dodala je da će biti uvedene i druge mjere, uključujući i fokus na spolni odgoj koji je usporedila s "cjepivom" u borbi protiv rodnog nasilja.

Vladin cilj je ukidanje reforme iz 2015. koja je odredila obvezu roditeljskog pristanka u slučaju trudnoće djevojaka između 16 i 18 godina, koje žele prekinuti trudnoću. Ali za promjenu tog zakona potrebna je apsolutna većina u parlamentu ili 176 glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!