13:32 / 05.05.2020.

Autor: V.K./Hina

Španjolska: Zaraza stabilizirana, vlada traži produljenje izvanrednog stanja

Foto: REUTERS/Jon Nazca

Foto: REUTERS/Jon Nazca

Foto: - / REUTERS

U Španjolskoj, europskoj zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa, stopa novooboljelih zadržala se ispod 1 posto, a vlada se priprema zatražiti produljenje izvanrednog stanja.
U Španjolskoj, europskoj zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa, stopa novooboljelih zadržala se ispod 1 posto, a vlada se priprema zatražiti produljenje izvanrednog stanja.

Koronavirusom se inficiralo 0,40 posto više nego dan ranije pa je ukupni broj zaraženih porastao na gotovo 220.000. Posljednjih deset dana stopa novooboljelih ne prelazi 1 posto što je potaknulo lijevu vladu premijera Pedra Sáncheza na labavljenje mjera.

Nakon što je od subote stanovnicima dopušten izlazak na sat vremena za individualno bavljenje sportom ili šetnju, od ponedjeljka je dopušten rad malim trgovačkim objektima površine do 400 metara kvadratnih, ali uz prethodnu predbilježbu. U objekte smije ući samo jedna osoba.

Frizerski saloni i neke knjižare otvorili su vrata, no otvoreno je samo 20 posto takvih malih objekata, izvijestila je udruga samozaposlenih radnika.

- To što smo otvorili ima više psihološki nego financijski efekt, rekao je vlasnik jedne knjižare za javnu televiziju TVE.

- Na ulicama Madrida, žarišta koronavirusa, više je prolaznika nego prethodnih dana. Neki trče baveći se sportom, neki šeću pse ili stoje u redovima ispred trgovina sa zaštitnim maskama. Gradski autobusi nastavljaju voziti prazni.
Nastavimo li održavati mjere opreza, držati se na udaljenosti od drugih osoba, čini mi se u redu da pređemo u novu fazu labavljenja mjera, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón.

Španjolska je u inicijalnoj od četiri faze kroz koje bi trebala proći do povratka u novu normalu. Sredinom svibnja vlada namjerava dodatno ublažiti mjere uvedene 14. ožujka prilikom proglašenja izvanrednog stanja. Sve faze trebale bi završiti krajem lipnja, procijenila je vlada.

Premijer Sánchez će u srijedu zatražiti od parlamenta novo, četvrto produljenje izvanrednog stanja, sve do 25. svibnja no ovaj put naići će na dosad najveći otpor oporbe. Konzervativna Narodna stranka (PP), najveća oporbena stranka, poručila je da neće podržati novo produljenje. Tvrdi da ono nema smisla pošto je Sánchez već olabavio mjere.

PP je dosad svaki put glasao za produljenje pa se očekuje neizvjestan rezultat u srijedu jer vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) s koalicijskim partnerom Unidas Podemosom drži 155 od 350 mjesta u parlamentu. Za izglasavanje produženja potrebno je 176 glasova. Vlada uz dopuštenje parlamenta može produživati izvanredno stanje na najviše petnaest dana.

Svaku večer u 21 sati stanovnici nezadovoljni vladinim upravljanjem krizom izlaze na balkone pa u znak prosvjeda udaraju metalnim žlicama o lonce.

U ponedjeljak je od koronavirusa preminulo 185 osoba, najviše u posljednja tri dana, pa je broj žrtava narastao na 25.613.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!