13:00 / 15.01.2021.

Autor: I.Z./Hina

Španjolske bolnice opet pod pritiskom zbog koronavirusa

Foto: Vincent West/REUTERS, arhiva

Foto: Vincent West/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Od početka pandemije u Španjolskoj se inficiralo 2,2 milijuna stanovnika, od čega je preminulo njih 53.079.
U Španjolskoj se nastavlja širiti zaraza koronavirusom pa se bolnice ponovo nalaze pod pritiskom, a neke odgađaju operacije koje nisu hitne kako bi mogle primiti novooboljele, objavile su danas zdravstvene vlasti u Madridu.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

-
Mnoge bolnice odgađaju aktivnosti koje nisu vezane za Covid, posebno operacije na odjelima intenzivne njege, izjavio je šef liječničke službe Fernando Simón na konferenciji za medije.

- Idućih dana će naši odjeli intenzivnog liječenja patiti te će zaprimiti veći broj pacijenata, dodao je.

Od božićnih blagdana broj novooboljelih raste pa se govori o "trećem valu koronavirusa". U posljednja dva tjedna koronavirusom su bile zaražene 523 osobe na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više u odnosu na ranije zabilježenih 250 osoba, što je u Španjolskoj označeno "ekstremnim rizikom".

Na odjelima intenzivnog liječenja pacijenti s koronavirusom u prosjeku zauzimaju 28,5 posto kreveta. No u pokrajinama poput Valencije i Balearskih otoka strahuju od kolapsa na takvim odjelima jer pacijenti s Covidom leže u 60 posto kreveta. Tamošnje bolnice na tri mjeseca odgađaju operativne zahvate koji nisu vezani za Covid kako bi se liječnici i medicinske sestre posvetili novopridošlim pacijentima. Do odgode operacija došlo je u bolnicama u 10 autonomnih pokrajina od njih ukupno 17.

Tijekom blagdana su regionalne vlade popustile s mjerama pa je 47 milijuna stanovnika smjelo putovati između 17 autonomnih pokrajina u posjete rodbini. Od tada se diljem zemlje proširila bolest. Jučer je dijagnosticiran koronavirus kod novih 35.878 stanovnika, dok ih je umrlo 201. Bolest se intenzivno širi diljem zemlje pa je u 15 od 17 pokrajina broj novozaraženih dosegnuo razinu "maksimalnog rizika", procjenjuju zdravstvene vlasti.

Situacija je nešto bolja u sjevernoj pokrajini Asturiji i Kanarskim otocima. Ostale pokrajine, uključujući Madrid, kojeg je prošli vikend pogodila snježna oluja, pojačavaju restriktivne mjere. Stanovnici nekih madridskih četvrti ne smiju izlaziti iz svojih naselja bez opravdanog razloga.Katalonija je na tjedan dana, do 24. siječnja, produžila tamošnja ograničenja kretanja stanovnika. Tijekom današnjeg dana u Kataloniji se očekuje odgoda parlamentarnih izbora zakazanih za 14. veljače.

Andaluzija na jugu i Castilla La Mancha, u središnjem dijelu zemlje, zatražile su od središnje vlade u Madridu vraćanje mjera u Španjolskoj kakve su bile na snazi u ožujku, kada su stanovnici gotovo 100 dana bili zatvoreni u stanovima i kućama. Od kraja svibnja pokrajine same uvode mjere ovisno o situaciji na njihovom teritoriju. Od početka pandemije u Španjolskoj se inficiralo 2,2 milijuna stanovnika, od čega je preminulo njih 53.079.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!