Španjolski aerodromi olakšavaju pravila za putnike

26.02.2023.

14:58

Autor: Hina/HRT/A.S.

Španjolski aerodromi olakšavaju pravila za putnike

Španjolski aerodromi olakšavaju pravila za putnike

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Putnici u zračnim lukama u Španjolskoj od iduće godine neće morati vaditi iz torbi bočice s tekućinom niti elektroničke uređaje prilikom kontrole jer će biti uvedeni skeneri putem kojih će zaštitari moći bolje vidjeti objekte koje unose u zrakoplov što bi trebalo smanjiti gužve.


Kompanija AENA, koja upravlja španjolskim aerodromima, izvijestila je da želi ubrzati protok putnika, smanjiti gužve i kašnjenja, te učiniti ugodnije putovanje avionom.

Putnici trenutno na aerodromu prolaze kontrolu ručne prtljage prilikom čega se od njih traži da izvade kompjutere i bočice s tekućinom te ih stave u odvojene plastične kutije, koje zatim pomičnom trakom prolaze kroz skenere.

AENA početkom 2024. namjerava uvesti nove skenere s tehnologijom X zraka kojima će zaštitari na monitoru vidjeti u 3D projekciji predmete unutar torbi. Ta je tehnologija poznata i kao EDSCB (sistem za detekciju eksploziva u kabinskoj prtljazi).

- Prvo bi trebala biti uvedena na aerodromima dvaju najvećih gradova Madrida i Barcelone, putem kojih se odvija 40 posto zračnog prometa u Španjolskoj, rekao je AENA-in glasnogovornik Manel Fran u nedjelju u telefonskom razgovoru za Hinu.

Zatim bi, krajem 2024., bila uvedena na aerodromu Palma de Mallorca, glavnom gradu tog turističkog otoka u Sredozemlju, a zatim i u ostatku zemlje.

Španjolska, gdje je 2022. boravilo 71,6 milijuna stranih turista, namjerava modernizirati sustav kontrole kojim upravlja AENA.

Putnici sada u ručnoj prtljazi smiju unositi u avion tekućinu u bočicama maksimalne zapremnine 100 mililitara, pa se često događa da im se oduzimaju parfemi, kreme i šamponi ako premašuju tu količinu.

Španjolski aerodromi bi u sklopu modernizacije ukinuli tu restrikciju i dopuštali bočice s većom zapremninom, a također i unošenje plastičnih boca s vodom i sokovima.

Ograničenje od 100 mililitara uvedeno je u Europi 2006., nakon što je u Britaniji navodno osujećen plan terorista koji su namjeravali detonirati eksploziv u tekućem stanju zamaskiran u sok na letovima prema SAD-u i Kanadi.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, i Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) podržavaju popuštanje strogih mjera, izvijestile su španjolske novine El Pais.

- Mjere sigurnosti neće oslabiti, štoviše, puno smo novca uložili upravo u sigurnost", rekao je glasnogovornik AENA-e. "No sada će zahvaljujući boljoj tehnologiji biti olakšana kontrola, čime će i putnici biti zadovoljniji zbog jednostavnijeg i bržeg postupka, dodao je.

Skener za kontrolu prtljage kakav namjerava uvesti Španjolska, a kojim bi se dobro vidjeli predmeti koji se unose u zrakoplov, već se testira na aerodromima u Engleskoj.

Londonske zračne luke Heathrow, Gatwick i Stansted mogle bi ga prve koristiti. Britanska vlada je odredila lipanj 2024. kao rok za uvođenje novih visokotehnoloških 3D skenera na većini aerodroma u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestila je televizija BBC.

U Sjedinjenim Državama se isprobava pak na 15 aerodroma, među kojima u Los Angelesu, San Diegu i Chicagu, piše El Pais.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!