06:49 / 28.01.2018.

Autor: HRT

Španjolski Ustavni sud onemogućio imenovanje Puigdemonta

-

-

Foto: - / -

Ustavni sud nije poništio nominaciju Puigdemonta za katalonskog premijera, ali ju je uvjetovao njegovim dolaskom u Barcelonu na raspravu u parlamentu.
Španjolski Ustavni sud nije suspendirao kandidaturu Carlesa Puigdemonta za predsjednika vlade Katalonije, no blokirat će njegovo imenovanje ako se Puigdemont osobno ne pojavi u parlamentu u Barceloni, objavljeno je na mrežnoj stranici suda. Time je zapravo zabranio njegov izbor jer Puigdemont ne može prijeći španjolsku granicu, a da ne bude uhićen.

Španjolska vlada u petak je zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Puigdemonta jer je optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države te mu ako se vrati u zemlju prijeti uhićenje. Puigdemont, koji od 29. listopada živi u Belgiji, jedini je kandidat za predsjednika vlade pokrajine Katalonije sa 7,5 milijuna stanovnika. Na tu ga je dužnost imenovao novi predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent, zagovornik nezavisnosti Katalonije. Nakon što je vlada u Madridu uložila žalbu, o njoj je Ustavni sud u subotu raspravljao sedam sati.

Zagovornici nezavisnosti namjeravaju Carles Puigdemonta imenovati na daljinu, odnosno izglasati dok je u Belgiji. Prema odluci Ustavnog suda takvo imenovanje preko televizijskog ekrana neće biti dopušteno. Neće biti niti dopušteno prenošenje Puigdemontova glasa na drugog zastupnika u parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!