17:32 / 16.10.2020.

Autor: Danko družijanoć/T.V./Dnevnik/HRT

Sporazum da, ali ne pod svaku cijenu

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Eksplozija zaraze koronavirusom bila je jedna od glavnih tema dvodnevnog skupa europskih čelnika u Briselu. No, ponovno je zaiskrilo između Europske unije i Velike Britanije.
Eksplozija zaraze koronavirusom bila je jedna od glavnih tema dvodnevnog skupa europskih čelnika u Briselu. No, ponovno je zaiskrilo između Europske unije i Velike Britanije. Britanski premijer Boris Johnson čak je otvoreno zaprijetio da će Uniju napustiti bez novog sporazuma o slobodnoj trgovini.

➡️ London spreman za neuspjeh pregovora, osim ako EU temeljno ne promijeni pristup
➡️ Plenković: Dogovorene su preporuke u vezi borbeprotiv Covida-19

Odjek Unijina summita za London je, čini se, jasna poruka o budućim odnosima. Premijer Boris Johnson zabrinuto poručuje: Oni nas i dalje žele kontrolirati.

- S obzirom na to da imamo još samo 10 tjedana do kraja prijelaznog razdoblja, moram procijeniti što je najizgledniji ishod. Budući da su uglavnom odbijali ozbiljno pregovarati posljednih mjeseci, a ovaj je summit, čini se, posve isključio sporazum poput onoga koji Unija ima s Kanadom, prema svemu sudeći - prvog siječnja imat ćemo odnos u skladu s globalnim principima slobodne trgovine, rekao je Johnson.

Odgovor najutjecajnije europske članice - pomirljiv.

- Nitko, ni Velika Britanija ni Europska unija, ne želi sporazum pod svaku cijenu. Spremni smo nastaviti pregovore, vidjeli smo svjetlo ovih dana, ali naravno da još postoje dijelovi koji su u sjeni, ističe njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nezaobilazna tema sastanka bila je i pandemija uzrokovana koronavirusom.

- Smatramo to vrlo ozbiljnim problemom, vidimo da se virus rapidno širi svuda u Europi. Trebamo ojačati suradnju među državama članicama, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- Dogovorene su preporuke za zajednička načela i testiranja i omjera, pa u skladu s time eventualno i poduzimanja mjera prema pojedinoj zemlji od strane druge zemlje. S time da je upravo ono načelo na kojemu smo mi inzistirali još ovoga ljeta, a to je načelo subnacionalnih kriterija, dakle u Hrvatskoj je riječ o županijama, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Iznimno ozbiljno je, čini se, epidemiju shvatila finska premijerka Sanna Marin. Iako najmlađa na summitu, za mjesec dana imat će samo 35 godina, odlučila je napustiti Bruxelles. Preventivno, iako nije bila u kontaktu sa zaraženim, kao što je slučaj s poljskim premijerom ili šeficom Komisije Von der Leyen. Finsku je zato zastupao švedski premijer. Zanimljivo, i hrvatski je predsjednik Vlade u završnici zastupao Bugarsku, jer je premijer Borisov morao ranije napustiti sastanak.

Oštru poruku u povodu plinskog spora na Mediteranu uputio je slovenski premijer Janez Janša.

- Iskreno se nadam da ćemo danas moći uputiti snažnu i jednoglasnu potporu Grčkoj i Cipru, a protiv posljednjih provokacija Turske, te da ćemo poslati snažnu poruku da to tako više neće ići, rekao je Janša.

I zaključna poruka Turskoj je da mora smanjiti napetosti sa svojim europskim susjedima najkasnije do početka prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!